Burgemeester Lambooij loopt mee met tocht van vrees en hoop

Foto: Kamp Amersfoort

De burgemeesters van Amersfoort, Leusden en Putten nemen op woensdag 11 oktober deel aan de Tocht van vrees en hoop. Deze stille tocht herdenkt de grootste deportatie van gevangenen uit Kamp Amersfoort naar nazi-Duitsland.

“Dit is een geweldig initiatief”, meent burgemeester Gerlof Bouwmeester van Leusden. “We moeten zeker het verleden niet vergeten. Bovendien moeten we mensen eraan blijven herinneren wat vrijheid betekent en waar het toe kan leiden als groepen mensen in de samenleving vanwege afkomst, religie of welk verschil ook worden weggezet.”

Ook burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort loopt mee.  “Om de mensen van die dag te eren, het geweld te veroordelen maar ook om samen glashelder te zijn dat haat tot niets dan verscheurde harten leidt”, zegt Bolsius. “De deportaties van Kamp Amersfoort zijn een confronterende en onmenselijke bladzijde uit onze geschiedenis. Een herinnering aan een oorlog systematiek geboren uit haat. Dit kunnen wij nooit meer laten gebeuren.”

Op 11 oktober 1944 werden meer dan 1400 mannen vanaf station Amersfoort per trein naar Neuengamme afgevoerd. Onder hen waren 601 mannen die in Putten waren opgepakt tijdens een razzia als represaille voor een aanslag. Het overgrote merendeel keerde niet terug. Burgemeester Henk Lambooij van Putten neemt daarom ook deel aan de tocht. “Als eerbetoon aan de 659 mannen die zijn opgepakt en de 601 mannen die destijds dezelfde tocht naar het station hebben gelopen op weg naar concentratiekamp Neuengamme.”

Het is voor het eerst dat de Stille Tocht wordt georganiseerd. De wandeling start woensdag 11 oktober om 18.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Deelnemers krijgen een brandend kaarsje bij vertrek. Opgeven is noodzakelijk. Dat kan via www.kampamersfoort.nl of telefonisch 033-4613129.

De Stille Tocht vertrekt op de Loes van Overeemlaan in Leusden en gaat via Laan 1914, Leusderweg, Balistraat, Kapelweg, Borneoplein, Kapelweg, Vondelplein,  Pieter Bothlaan, Da Costaplein, P.C. Hooftlaan, De Bosch Kemperlaan, Regentesselaan, Prins Hendriklaan en Koningin Wilhelminalaan naar het station.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor met tentoonstellingen en programma’s ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog