Priem legt eed af en is de nieuwe wethouder voor Putten

Foto: Redactie

Met veertien stemmen voor, twee blanco stemmen en drie stemmen tegen kon het college en de gemeenteraad gisteravond (14 september) de heer Priem als nieuwe wethouder verwelkomen. Priem was gisteravond aanwezig om de eed af te leggen in de raadsvergadering.

Toch verliep zijn benoeming niet geheel zonder slag of stoot. De oppositiepartijen gaven aan het niet eens te zijn met de manier waarop de komst van de nieuwe wethouder tot stand gekomen is. “De raad dient zelf eerst het aantal wethouders te bepalen. Uitgaande van de inwerkperiode en de korte periode die nog rest tot de gemeenteraadsverkiezingen kan de beoogt bestuurder weinig bijdragen aan het coalitieakkoord”, vindt VVD’er Klompenhouwer. Ook Olthuis van het CDA vraagt zich af of er is overwogen om voor de laatste periode de portefeuilles van wethouder Kleijer onder de twee overgebleven wethouders te verdelen. “Dit is puur een organisatorische vraag en heeft niets met de persoon te maken.” Hoogendijk van Gemeentebelangen geeft aan: ‘De ChristenUnie bepaalt wat er gaat gebeuren. Waarom deze haast. Is het verstandig om iemand zonder politieke achtergrond voor te dragen. Waarom heeft de CU niet overwogen om een zittend raadslid te benoemen.”

Van den Heuvel: “Voor ons moest de nieuwe wethouder een goede vervanger zijn, het thema ‘Putten, de meest zorgzame gemeenschap van Nederland’ moet bij de nieuwe wethouder ook in goede handen zijn en de nieuwe wethouder dient een goede bestuurder te zijn. In de jaren dat Gerbert Priem in Putten woont heeft hij laten zien een betrokken burger te zijn, die bereid is om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen en daarin dienend naar de samenleving te zijn. We hebben niet overwogen om met twee wethouders verder te gaan. Wij hebben de college schragende partijen geinformeerd over onze voordracht maar het college niet. Daarna zijn we met ons voorstel gekomen.” Burgemeester Lambooij voegt hier nog aan toe: ‘Volgens de gemeentewet dient een wethouder zo snel mogelijk vervangen te worden, tenzij de raad besluit het aantal wethouders te verminderen.” Na de stemming legde Priem de eed af.