Petitie om vliegtuigen hoger over de Veluwe te laten vliegen naar Lelystad

Foto: Stephan Westphal

Mark Vroegindeweij heeft half juli de petitie ‘Red de Veluwe – aanvliegroute naar Lelystad: kan hoger, móet hoger’ online gezet. Ruim zesduizend inwoners van de Veluwe hebben inmiddels de petitie ondertekend.

Vroegindeweij heeft deze petitie namens inwoners, ondernemers, recreanten, boeren, natuur- en landgoed beheerders en bestuurders van de Veluwe opgesteld. Met deze petitie hoopt hij te bewerkstelligen dat de aanvliegroute naar Lelystad Airport hoger wordt.

In de petitie staat te lezen: “Vanaf 2019 stijgen en dalen massa’s vliegtuigen over grote delen van Gelderland en Overijssel van en naar het vergrote vliegveld Lelystad. Zes keer per uur, met donderend geraas, op nauwelijks twee kilometer hoogte. De Veluwe wordt in het hart getroffen. Wij constateren dat laag vliegen boven de Veluwe leidt tot onnodige toename van de geluidhinder voor bewoners, recreanten en natuur. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van laagvliegen op onze veiligheid en gezondheid. Verder zijn wij door Schiphol Group, de Alderstafel en het Rijk nooit gekend in deze laagvliegroute waarmee Schiphol Group en het Rijk onze mooie Veluwe verkwanselen. Dit laten we niet gebeuren. Daarom verzoeken wij dat het Rijk deze laagvliegroute samen met Veluwse overheden, bewoners, ondernemers en natuurbeheerders herziet en dat het Rijk opdracht geeft aan alle luchtverkeersleiders (burgerluchtvaart én de luchtmacht) om de inefficiënte indeling van het luchtruim boven de Veluwe te herzien. Het Rijk erkent dat vliegen boven de Veluwe hoger kan en wij vinden dat het hoger moet.”

De petitie is nog te ondertekenen tot dinsdag 3 oktober 2017en wordt daarna aan de tweede kamer aangeboden. Belangstellenden kunnen de petitie vinden via lelystadhogeraanvliegenoverdeveluwe.petities.nl.