Kiezer bepaalt of huidige coalitie aan groot onderhoud toe is

Foto: Archief

De raad van Putten is met zomerreces en dat wil over het algemeen zeggen dat er politiek twee maanden niets gebeurt. Als je dit voor de eerste keer meemaakt geloof je het niet maar de ervaring leert dat het echt waar is. Complete stilte.

Een laatste jaar voor de verkiezingen wordt er vaak veel geld uitgegeven en 2017 is hier, tot op heden, geen uitzondering op. De gunst van de kiezer moet gewonnen worden en het coalitieprogramma moeten toch nog snel worden gerealiseerd, want stel dat je als partij niet meer terug komt in de volgende coalitie dan heb je alles voor niets gedaan.

Het afgelopen jaar is er door de raad veel, ja, heel veel, geld uitgegeven of toestemming gegeven aan het college om projecten uit te voeren en dus geld uit te gaan geven. Een paar voorbeelden wil ik hierbij noemen.

In januari werd, als eerste, toestemming gegeven voor de renovatie van het gemeentehuis voor een kleine 6 miljoen euro. Onder de naam MFC (Multi Functioneel Centrum) kon het nog op weinig steun rekenen, maar onder de noemer noodzakelijk onderhoud viel opeens 6 miljoen nog wel mee. In maart krijgt Stroud zomaar meer geld ondanks dat voor de jaarwisseling sommigen riepen dat ze het helemaal gehad hadden met Stroud. Kerst en een goed gesprek met de partijleiding kan blijkbaar veel doen. In maart waren de partijen het, in tegenstelling tot voorgaande jaren, eens dat er toch veel meer geld naar het centrum moest. Waren het eerst een paar bomen die het centrum moesten doen opleven, nu groeiden de bomen blijkbaar tot in de hemel.

In juni werd een belangrijke stap gezet voor de woningbouw in Rimpeler en ondanks het linkse college komen er helaas te weinig goedkope woningen. Maar ook hier speelt geld een rol, goedkope woningen brengen te weinig op om de exploitatie dekkend te krijgen.

Tenslotte is er in juli eindelijk geld vrijgemaakt om de verkeerssituatie in Steenenkamer te verbeteren en nu maar hopen dat het werk snel wordt uitgevoerd.

In juli wordt ook het subsidie en sportbeleid aangepast. De doelgroepen subsidie blijft gehandhaafd waardoor bijvoorbeeld voor jeugdleden subsidie wordt verstrekt en door de inzet van extra combinatiefunctionarissen en een Open Sportpark worden er meer mensen bij sport en bewegen betrokken. Helaas heeft de subsidie voor onderhoud van de sportvelden het niet meer gehaald. Maar wie weet, er kan nog  veel gebeuren tot de verkiezingen van volgend jaar maart .

Want tenslotte bepaald straks de kiezer of het helemaal naar hun wens is geweest of dat de huidige coalitie ook aan groot onderhoud toe is.