Audiodescriptie helpt mensen met een visuele beperking

Piet Maasland met zijn hulphond Helmi
Piet Maasland met zijn hulphond Helmi
Foto: Archief

De in Putten woonachtige Piet Maasland is gaandeweg blind geworden door een oogaandoening en hij zet zich al jaren in om de ziende en de niet-ziende mens met elkaar te verbinden. Dit doet hij onder andere door lezingen te geven waarin hij zijn verhaal vertelt. Nu is het mogelijk voor mensen met een visuele beperking om beter televisie en films te kunnen kijken. Hiervoor is een petitie gemaakt en Maasland hoopt dat deze massaal wordt ondertekend.

“Ik wil mensen wegwijs maken en helpen, daarvoor probeer ik ziende mensen te leren hoe ze met niet-zienden om kunnen gaan. Ik ben gaandeweg blind geworden en wil alles zoveel mogelijk zelfstandig doen. Mijn vraag aan mijn medemens is om mij deze ruimte te geven”, aldus Piet Maasland.

Nu vraagt Maasland aandacht voor een petitie waardoor Nederlandse films en tv-programma’s beter toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking. “Dat kan met audiodescriptie; een techniek waarbij een stem beschrijft wat er in de pauzes tussen de dialogen gebeurt. Gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn bijvoorbeeld. In Nederland is het wettelijk verplicht televisieprogramma’s te voorzien van ondertiteling. Wij vinden dat mensen die blind of slechtziend zijn net zoveel recht hebben op audiodescriptie als mensen die doof of slechthorend zijn op ondertiteling. Wij pleiten daarom voor een prestatieafspraak voor televisiezenders om tenminste twintig procent van hun programma-aanbod van audiodescriptie te voorzien”, legt Maasland uit. “Audiodescriptie moet structureel worden aangeboden op televisie. Iedereen die dat ook vindt vraag ik de petitie te tekenen.”

De link naar we website van de petitie is www.ikwilaudiodescriptie.nl. Kijk voor meer informatie over de app die audiodescriptie mogelijk maakt op www.earcatch.nl.

Piet Maasland heeft tevens meegewerkt aan een documentaire over de Christelijke Blindenbibliotheek (CBB) uit Ermelo. Aan dit programma heeft ook Paul van Westeng zijn medewerking verleend. Beide heren zijn te zien en te horen in deze documentaire op maandag 24 juli, welke vanaf 17.20 uur wordt uitgezonden door omroep Gelderland. Dit programma duurt dertig minuten en wordt ieder uur herhaald. In oktober 2017 wordt dezelfde documentaire nog eens uitgezonden via de KRO op NPO 1.