Puttenaar verdacht van bierfraude

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

De FIOD heeft gisteren (28 juni) acht doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar bierfraude met de merken Heineken en Amstel. De doorzoekingen vonden plaats in Putten en Nijkerk, maar ook in Rotterdam, Heusden en Linne.

Naast de administratie en digitale gegevensdragers zijn er krimpdoppen (deze zorgen voor de verzegeling van het fust) in beslag genomen. De woordvoerder van het FIOD geeft aan: “Uiteindelijk zijn er drie verdachten opgepakt, waaronder een man uit Putten en een man en een vrouw uit Nijkerk. De verdenking is dat verdachten merkenfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Zij zouden dit hebben gedaan door merkloos bier als Heineken- en Amstelbier te verkopen en daarvoor vermoedelijk biervaten hebben voorzien van de merknaam en de beeldmerken van deze brouwers. Ook zouden zij deze vaten hebben gevuld met merkloos bier. Verder worden zij ervan verdacht dat zij merkloos bier hebben verkocht dat werd getapt vanuit biertaps waarop de merknaam en het beeldmerk van Heineken zichtbaar was.

Er is aanleiding om te vermoeden dat verschillende Nederlandse brouwerijen het slachtoffer zijn geworden van deze fraude. Het onderzoek is gestart na een aangifte en staat onder leiding van het Functioneel Parket.