Ondernemers zijn ontevreden over besluit gemeenteraad

Een aantal ondernemers zijn zeer ontevreden over het besluit van de Puttense gemeenteraad waarin duidelijk werd dat de winkels vanaf dit jaar officieel niet meer open mogen op de tweede Kerstdag. Tevens besloot de raad dat winkeliers wel hun deuren mogen openen op Hemelvaartsdag en de tweede Paas- en Pinksterdag vanaf 12.00 uur.

Het college wilde de ondernemers wel de gelegenheid geven om de tweede Kerstdag open te gaan maar door een amendement van Wij Putten werd deze extra dag uit het voorstel gehaald. Een aantal meubelzaken zijn hier helemaal niet blij mee.

“Ik moet me wel bij het besluit neerleggen, want de raad is democratisch gekozen. Derhalve ga ik me er dan ook niet tegen verzetten. Toch vind ik het jammer dat dit besluit genomen is temeer daar er heel veel families juist op die middag een bezoek aan onze zaak brengen. We zijn tot 12.00 uur gesloten en daardoor kan ook ons personeel naar de kerk”, aldus Van Esch, eigenaar van Country Life Style. “Normaal lopen hier 2500 mensen rond op een dergelijke dag. Dus er is zeker behoefte aan.  De onderbouwing van de raad om te stimuleren dat de tweede Kerstdag meer als familiedag moet worden gezien is prachtig maar het bezoek door vele gezinnen in de middaguren doet daar geen afbreuk aan.

Ook Arjan Hoogebeen van Hoogebeen Interieur vindt het een zeer slechte zaak dat zijn winkel op tweede Kerstdag dicht moet. “Voor meubelzaken is dit de meest interessante dag van het jaar. In de paar uur dat we open zijn haal ik meer dan een weekomzet binnen. Wij zijn al twee keer open gegaan op deze dag en we wisten niet wat ons overkwam. In heel Nederland zijn de meubelzaken open en ik vind het erg jammer dat het in Putten niet kan. Het is geen kerkelijke dag en ik begrijp niet waarom dit tegengehouden moet worden. We hebben vorig jaar onderzocht waar onze klanten vandaan komen en toen bleek dat velen van ver komen. Een familiedag blijft de tweede Kerstdag toch wel. Iedereen ontbijt thuis, daarna gaan we er even lekker op uit om vervolgens weer aan het kerstdiner te schuiven. We maken zeker gebruik van de openstelling op Hemelvaartsdag en tweede Paas- en Pinksterdag maar de Kerst stijgt boven alles uit. Na zoveel dagen thuis zitten willen mensen echt weer iets doen.” Beide ondernemers benadrukken dat ze niet de ambitie hebben om ook op zondag open te gaan.

Voor Kok Wonen is het besluit van de raad echter geen probleem. “We hebben het wel eens geprobeerd maar bij ons werkte het niet. Voor ons is deze extra dag commercieel niet nodig en we gaan geen enkele extra dag open. We zijn iedere week zes dagen open en dat is voldoende”, aldus Kok.