Zorgen Kindertelefoon lijken voorbij

Foto: Archief

Het CDA maakte zich grote zorgen over het voortbestaan van de Kindertelefoon. Deze instantie vreest in financiële problemen te komen nu het, vanaf 2018, met 388 gemeenten moet onderhandelen over de betaling van haar diensten. In het verleden betaalde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de organisatie namens alle gemeenten in een keer.

Voor het CDA Putten staat voorop dat er voor kinderen die anoniem hun verhaal kwijt willen, altijd een luisterend oor moet zijn. Daarom heeft de fractie hier vragen over gesteld aan het college. De fractie wilde onder andere weten of het college voor 1 juni 2017 een overeenkomst gaat sluiten met de Kindertelefoon. Inmiddels is uit de beantwoording van de vragen gebleken dat het college ook hecht aan het voortbestaan van de Kindertelefoon.

Om te voorkomen dat de Kindertelefoon in de toekomst niet meer toegankelijk is in alle gemeenten heeft ook de Tweede Kamer fractie van het CDA aandacht gevraagd voor het voortbestaan van de Kindertelefoon.

Voor het AKJ (Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg) en Sensoor (Luisterend oor voor volwassenen) geldt overigens hetzelfde maar inmiddels heeft  staatssecretaris Van Rijn toegezegd dat er geen enkele twijfel bestaat over het voortbestaan en de financiering van Sensoor, de Kindertelefoon en AKJ. Nog voor 1 juni staat een overleg gepland tussen alle betrokken partijen. Dat overleg zal niet alleen gaan over de financiering vanaf 2018, maar ook over de vraag hoe de structurele financiering in de toekomst geborgd zal blijven.