Bart Brouwer rijdt als debutant de Merzouga rally in Marokko

Foto: Eigen foto

Het Desert Fox Team, bestaande uit de Puttenaar Bart Brouwer (21) en Edwin van den Brink (42) afkomstig uit Garderen, reed vorige week de Merzouga rally in Zuid Marokko. Door omstandigheden viel Edwin aan het einde van de tweede dag uit maar Bart haalde wel de eindstreep en eindigde op de 45e plaats in het eindklassement. Voor Bart was het zijn eerste rally.

Deze rally is de sleutel voor de Dakar rally. Iedereen die de finish haalt mag automatisch meedoen aan de Dakar rally die in 2018 in Argentinië wordt verreden”, legt Arjan Brouwer uit. “We hadden van Memo Rally Guide uit Ulft twee Husqvarna motoren gehuurd en transport en assistentie ter plaatse ingehuurd. We waren zeer goed voorbereid. Helaas waren er enkele problemen met de motoren waardoor Edwin hard van zijn motor viel . Ondanks de pijn startte Edwin toch de tweede dag. Hij en Bart bleven bij elkaar totdat Edwin door een schouderblessure en uitdroging toch moest uitvallen aan het einde van de tweede dag.  Bart liep zeker tegen enkele kleine problemen aan, maar hij had ook een aantal zeer goede dagen. In de torenhoge duinen voelde hij zich als een vis in het water en reed zelfs met de wereldtoppers mee.” Tijdens de rally werd er een tweedaagse marathon etappe gereden. De rijders moesten hiervoor 480 kilometer zonder assistentie afleggen. De nacht werd doorgebracht in een tent van de organisatie. Bart kwam als 21e binnen na deze twee dagen.

“Helaas kreeg Bart veel straftijd door het missen van enkele waitpoints (digitale plaatsen) en ging zijn verklikker stuk. Een verklikker geeft aan dat  er te hard wordt gereden. Hij liep hiermee 2.5 uur straftijd op. Ondanks dat hij de meeste dagen rond de 20e plaats eindigde zakte hij, mede daardoor, naar de 45e plaats in het eindklassement.”  De laatste dag reden de coureurs de Grand Prix des dunes in de Erg Chebbi woestijn. Tijdens een massastart moesten alle tachtig overgebleven motoren een ronde van 54 km door de torenhoge duinen rijden en lag Bart lange tijd op de vijfde plaats. Hij kwam ten val waardoor de motor zelfs nog even in brand vloog. De brand werd met zand geblust en hij kon zijn race vervolgen. Hij kwam als tweeëntwintigste over de finish. Het team is blij dat Bart de finish heeft gehaald en trots nam hij als rookie (debutant) zijn medaille in ontvangst.

Bart heeft erg van de rally genoten en bedankt Gerrit en Edwin van den Brink en alle sponsoren die dit voor hem mogelijk maakten.