De vrijwilligers van het Putter Stoomgemaal houden de stoomgeschiedenis levend

Foto: Eigen foto

Ook het Putter Stoomgemaal is op zaterdag 11 september, tijdens Nationale Monumentendag, te bezichtigen.

Het Putter Stoomgemaal is een rijksmonument en behoort tot het industrieel erfgoed. De vrijwilligers willen graag de stoomgeschiedenis levend houden. De komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer afhankelijk van de natuur.

De stoomketel wordt zaterdag opgestookt en de machine zal het scheprad weer in beweging zetten. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1885 en de aanwezige stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie vertellen. Dappere kinderen kunnen zelfs meehelpen om kolen op het vuur gooien. Lukt dit dan wordt dat beloond met een diploma als hulpstoker.

In de loods kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie/thee of een glas limonade met een koekje krijgen van een van de gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en er zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bezichtigen. Voor de ouderen wordt het even wat nostalgie snuiven en de jongeren zullen verbaasd kijken hoe het vroeger was.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten (aan de oude zeedijk). Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de machine wordt gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. Een bezoek aan het stoomgemaal is gratis, echter een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Kijk voor meer informatie op de website www.putterstoomgemaal.nl.