Putter Stoomgemaal opent zaterdag de deuren

Foto: Putter Stoomgemaal

Het Putter Stoomgemaal wordt op zaterdag 14 augustus onder stoom gebracht. Helaas kan de traditionele ministoomdag vanwege het corona virus niet volledig doorgaan. Toch stellen een aantal liefhebbers ongeveer vijfentwintig zelfgebouwde ministoom modellen ten toon, waarvan velen zullen werken. Ook zal er een werkende stoomtrein modelbaan van acht bij vijf meter te bewonderen zijn.

De stoomketel wordt opgestookt en de machine zal het scheprad weer laten draaien. De installatie is nog zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat uit 1886 en de aanwezige stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie vertellen en vragen beantwoorden.

Kinderen kunnen, als zij willen, de stokers helpen om kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje. Als dit hen lukt krijgen zij een persoonlijk diploma als hulpstoker. In de schuur staan nog meer modellen en machines. Deze kan men dit rustig bekijken onder het genot van een kop koffie/thee of een glas limonade.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten (aan de oude zeedijk). Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de machine en de modellen worden gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. Het bezoek is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Kijk voor meer informatie op de website www.putterstoomgemaal.nl.