D​e maand juli: piek van het tekenseizoen

Foto: Pixabay

Deze maand is de piek van het tekenseizoen. Van een tekenbeet kunnen mensen ziek worden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Gebeten door een teek? Haal hem snel weg.

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kan men ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE).

Hoe kunt u maatregelen nemen?
Mensen die veel in aanraking komen met teken (zoals boswachters, hoveniers en militairen) wordt aangeraden zichzelf extra te beschermen tegen tekenbeten door de volgende maatregelen te nemen:

  • blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas;
  • draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien;
  • draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat;
  • smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Controleren is belangrijk
Controleer het lichaam en de kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen;
  • koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet;
  • soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Kijk voor meer informatie op de volgende website www.rivm.nl/tekenbeet.