Viltworkshops bij schaapskooi Ermelo

Foto: Schaapskooi Ermelo

De Veluwse heideschapen van schaapskooi Ermelo worden de komende weken weer van hun vacht ontdaan en de wol wordt gebruikt om er mee te spinnen of te vilten. Een groep vrijwilligers maakt er producten van, die in het bezoekerscentrum aangeboden worden. Ook zijn ruwe schapenvachten te koop.

Een deel van de vachten wordt bewaard voor de viltworkshops bij de schaapskooi. De workshops vilten bij schaapskooi Ermelo kunnen deze zomer met een beperkt aantal deelnemers en op reservering weer doorgaan.

Voor alle leeftijden
Anneke Troost en Judith Hofstee zijn al jaren de vaste viltdocenten van Stichting Schapedrift. In de zomervakantie begeleiden ze iedere donderdagmiddag de viltworkshops op de zolder van het bezoekerscentrum. Om 13, 14 en 15 uur, voor maximaal 10 personen, reserveren is noodzakelijk via www.schapedrift.nl.

Deelname kost 5 euro per persoon inclusief drinken. Vilten is geschikt voor alle leeftijden. In drie kwartier maken deelnemers iets moois van gekleurde schapenwol, zoals een schilderijtje, een bloem of diertje. Door de wol met water en zeep te bewerken wordt het een geheel en kunnen er vormen van worden gemaakt.

Vacht vilten
Ook is het mogelijk om in één dag een kleed van een hele schapenvacht maken. Deze zomer zijn er vier workshops vacht vilten: op 13 en 27 juli, en op 6 en 17 augustus. De workshop van 13 juli is al volgeboekt. Deze workshop wordt gegeven tussen 10.00 uur en 16.00 uur en de kosten bedragen 85 euro, inclusief materialen, koffie/thee en lunch. Aanmelden en betalen vooraf is noodzakelijk; er kunnen maximaal acht personen per workshop deelnemen. Aanmelden is mogelijk, via www.schapedrift.nl.

Het vilten van een vacht is intensief werk en wordt buiten bij de schaapskooi gedaan. Eerst worden de vachten ontdaan van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom is het verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.

Bereikbaar
De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide is gelegen aan de Postweg 50 in Ermelo, bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Kijk voor meer informatie op www.schapedrift.nl.