Column van Kees de Goffau (SGP): Putten toegankelijk

Foto: Eigen foto

Mobiliteit is belangrijk, op allerlei manieren wordt mobiliteit gestimuleerd en gefaciliteerd. De luchtvaart vinden we met zijn allen belangrijk, het openbaar vervoer zoals de trein en de bus. De auto zouden we ook niet graag missen.

Met sommige vervoersmiddelen lopen we nu toch tegen grenzen aan in ons niet al te grote land. Het vliegtuig stoot veel CO2 uit en zorgt voor geluidsoverlast. De auto met verbrandingsmotor en met name diesels die veel fijnstof produceren zijn niet overal meer welkom. De elektrische auto blijkt ook nog niet al te schoon te produceren en is bovendien nog niet voor iedereen betaalbaar. Het is dus zaak om de vervoersbewegingen tot een minimum te beperken.

Zoals een fractiegenoot zei, en ik denk dat hij gelijk had, milieubewustzijn begint bij onszelf. Daarom is het belangrijk om in Putten een goede (fiets)infrastructuur te hebben. Goede doorgaande wegen zoals een rondweg zodat de overlast voor het centrum beperkt blijft.

Ook is het belangrijk om bebouwing niet te ver van het centrum te plannen, zodat de voorzieningen zo goed mogelijk voor iedereen bereikbaar zijn, zonder direct in de auto te hoeven stappen. Het centrum moet voor iedereen toegankelijk zijn, zie ook onze oproep voor vrij toegankelijke rolstoelen in het centrum.

Jaren geleden hebben wij gekozen om dicht bij het werk te gaan wonen. Dichtbij wonen is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar ik denk wel dat we het moeten stimuleren gezien de steeds groter wordende milieuproblematiek. Met veel plezier ga ik dan ook dagelijks in Putten op de fiets naar mijn werk. De bedrijven moeten dan ook goed toegankelijk blijven voor zowel toeleveranciers, afnemers en personeel.

De afgelopen periode heeft ook duidelijk gemaakt dat we niet persé overal naartoe hoeven te crossen om te vergaderen. Veel kan met de huidige technieken op afstand, hoewel het niet optimaal is.

Laten we met zijn allen streven naar een goed toegankelijk Putten. Een Putten waar het goed toeven, werken en recreëren is.