Column van Ellis van Dam (Gemeentebelangen): Durf te vragen

Foto: Eigen foto

Om hulp vragen is doorgaans niet makkelijk. Iemand hulp bieden doen de meesten van ons graag. Er is weinig plezieriger voor ons hart dan van betekenis zijn voor een ander.

Als raadslid word ik regelmatig om advies of informatie gevraagd. Simpelweg omdat we door deze rol meer kennis hebben van bepaalde gemeentelijke zaken die anderen niet hebben. Het is altijd fijn als je mensen de weg kunt wijzen of bepaalde handvaten kunt geven waar ze wat mee kunnen. Vaak hoor je dan ook wat er speelt en waar mensen mee worstelen. Dit geeft je als raadslid ook een beter beeld wat er zoal in je omgeving afspeelt. Mijn advies: Zeg specifiek waar je hulp bij wilt hebben en bedenk wie de geschiktste kandidaat is. Zo heeft Gemeentebelangen wijkambassadeurs bij wie u als eerste kunt aankloppen. Mocht uw wijkambassadeur er niet uitkomen, dan zal hij/zij contact met een andere wijkambassadeur.

Voor mij is hulp vragen ook altijd een “dingetje”. Toch vraag ik u in deze column ook om hulp, maar dan een ander soort van hulp. Volgende week (30 augustus – 5 september) start de collecte van het KWF. Al jaren ben ik vrijwilliger voor het KWF en door Covid-19 hebben al veel evenementen geen doorgang kunnen vinden, maar steun voor kankeronderzoek blijft nog enorm hard nodig. Ik doe op deze manier ook een oproep aan u en hoop op uw steun volgende week!

Hoe wordt over het algemeen de drempel om hulp te vragen lager: Draai het om. Vraag je eens af of het niet onrealistisch is om te denken dat anderen je hulp wél nodig hebben, maar dat je zelf nooit anderen nodig hebt. Dat maakt om hulp vragen een stuk makkelijker. Dus……durf te vragen.