Column van Reinard de Jong (SGP): Uitvoering in relatie tot visie

Foto:

Iets meer dan een jaar geleden is de gebiedsvisie van de Stationsstraat vastgesteld en de afgelopen tijd is er doorgewerkt om deze visie te vertalen in een ontwerp voor de Stationsstraat. En even voor het begrip, een visie is een ‘weloverwogen mening over een zaak en hoe zich die zou moeten ontwikkelen’.

In de vastgestelde gebiedsvisie zijn een aantal uitgangspunten en verbeterpunten opgenomen, zoals het weren van het vrachtverkeer, dat het een aanrijroute (voor calamiteiten) en doorgaande busverbinding blijft en dat de Stationsstraat daarmee ook een onderdeel van de ontsluitingsstructuur blijft. Maar ook wordt er te hard gereden en heerst er (met name voor de fietsers) een onveilig gevoel.

Afgelopen tijd heeft het ontwerp wat hiervoor gemaakt is als Voorlopig Ontwerp (VO) ter inzage gelegen en heeft het college nu ook het Definitieve Ontwerp (DO) vastgesteld. En hier vallen dan toch een aantal dingen op.

Als we nu eens kijken naar deelgebied B (Rotonde Jan Nijenhuisstraat – Mennestraat) en deelgebied C (Mennestraat – Oude Rijksweg) dan zien we dat daar voor deelgebied B 50 km per uur en voor deelgebied C 30 km per uur wordt voorgesteld maar in de uitstraling van deze 2 verschillende gebieden zie je dit bijna niet terug. De rijbaanbreedte is gelijk en beide delen worden uitgevoerd in asfalt.

Ook de snelheid wordt niet door effectieve maatregelen afgedwongen. Sterker nog, de politie geeft aan niet te handhaven op het deel waar 30 km per uur wordt voorgesteld omdat de weginrichting hier niet op aangepast is….En voldoet deze 30 km per uur zone wel aan de ontsluitingsstructuur zoals aangegeven in de visie?

Het lijkt me goed dat we de visie en het ontwerp nog eens naast elkaar leggen. Voldoet het ontwerp nu aan de visie? Of is de visie niet (geheel) uitvoerbaar en moeten we die aanpassen? Want ja, die visie hebben we niet voor niets toch? Na de vakantieperiode zal dit ontwerp onderdeel zijn van besprekingen in de commissie en de raad, we zullen het college er op bevragen en zijn ook benieuwd hoe de andere fracties hier tegenaan kijken.

Vanuit de SGP-fractie wensen wij u een fijne vakantietijd toe.