Politie houdt grootscheepse verkeerscontrole aan de Hoornsdam

Goedenavond, verkeerscontrole”, hoorden veel automobilisten die gisteravond over de Hoornsdam reden. Politie Putten hield in samenwerking met de gemeente Putten en de Omgevingsdienst Noord Veluwe een grootscheepse controle.

“In eerste instantie controleren we ieders rijbewijs en/of kentekenbewijs. We vragen waar mensen vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Als men uit het buitengebied van Putten of Ermelo komt dan geven we een folder mee over ondermijning in het buitengebied”, legt wijkagent Derk Veenhof uit. “We denken dat er meer in het buitengebied gebeurt dan wij weten en proberen door dit soort controles meer zicht te krijgen op wie Putten in- en uitgaat.” De Omgevingsdienst was bij deze controle aanwezig, omdat de medewerkers van deze dienst de bevoegdheid hebben om kofferbakken en laadruimtes van auto’s en vrachtwagen te inspecteren.

“Lege loodsen trekken criminelen aan. Ze verbouwen deze bijvoorbeeld tot drugslabs. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare menen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Daarom pleiten we ervoor dat mensen die in het buitengebied wonen hun oren en ogen goed de kost geven en dat ze bereid zijn om meldingen te doen als ze vermoeden dat er ergens iets gebeurt wat niet door de beugel kan. We hebben de ogen van de burgers nodig. Tevens willen we benadrukken dat bewoners van het buitengebied die hun schuren verhuren verantwoordelijk zijn en blijven voor wat er in hun eigendom gebeurt”, legt Norbert Scholten (verantwoordelijk voor milieu) uit.

In de folder die de mensen aangeboden kregen stond dit ook duidelijk te lezen en daarbij werd duidelijk gemaakt dat men ook de mogelijkheid heeft om illegale activiteiten ook via Misdaad Anoniem te melden. Deze onafhankelijke organisatie ziet geen telefoonnummer of IP-adres.

Verreweg de meeste automobilisten kregen de mededeling dat alles in orde was en dat ze verder mochten rijden.