Zomeractiviteiten bij schaapskooi Ermelo

Foto: Schaapskooi Ermelo

Het bezoekerscentrum en terrein bij de schaapskooi Ermelo is deze zomer dagelijks geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. De schaapskudde loopt met de herder en hond op de Ermelosche Heide en de terugkeer van de schapen naar de kooi is te zien vanaf het terras bij het bezoekerscentrum. Bij de balie is bekend hoe laat dit ongeveer is; dit is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bij en vanaf de schaapskooi worden deze zomer allerlei activiteiten georganiseerd. Avondzwerfwandelingen, natuurexcursies, knutselactiviteiten voor kinderen en workshops wol vilten. Vanwege de coronaregelgeving is er beperkt aantal deelnemers toegestaan. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website www.schapedrift.nl.

Iedere woensdagmiddag kunnen kinderen knutselen op de zolder van het bezoekerscentrum. Takkenbeesten, insectenhotelletjes, stenen verven, pompoenvlinders maken en nog veel meer; elke week is er een andere activiteit. Iedere donderdagmiddag kan iedereen creatief aan de slag met schapenwol, water en zeep. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld een schilderijtje, een bloem of een schaapje maken; ook deze middagen is er steeds een ander thema. Wol vilten is geschikt voor alle leeftijden. Vrijwilligers van Schapedrift zorgen voor materialen en begeleiding. Voor alle activiteiten geldt: opgave en betaling vooraf via de website is noodzakelijk.

De avondzwerfwandelingen op donderdagen in de zomervakantie is een jarenlange traditie van natuurgidsen van Schapedrift. Wandelen over de Ermelosche Heide en door de aangrenzende bossen in de schemering; een bijzondere beleving. Er is kans om wild te spotten. Van 9 juli tot en met 20 augustus; vertrek is om 19.30 uur vanaf de schaapskooi. Overdag zijn er in de weekenden ook andere excursies, zoals een historisch ommetje, een zoemende zomerwandeling of een wandeling op zoek naar de herder en de kudde. De data zijn te vinden op de website. Geschikt voor alle leeftijden; opgave vooraf is nodig en mogelijk via www.schapedrift.nl.

Op zondag 26 juli en zaterdag 22 augustus zijn er demonstraties loopeenden drijven in het weiland bij de schaapskooi. Om 14.00 uur en 16.00 uur laat herder Frans Rutte zien dat niet alleen schapen, maar ook loopeenden goed zijn aan te sturen met de hond. Het publiek kan rond het weiland toekijken. Gratis toegang.

Zondag 30 augustus kan iedereen met z’n eigen teken- of schilderspullen een plekje zoeken op de Ermelosche Heide en een eigen creatie maken van de bloeiende heide. Tussen 12.30 uur en 15.30 uur; deelname is gratis; voor koffie en thee wordt gezorgd. In het bezoekerscentrum worden de kunstwerken geëxposeerd in september en oktober. Aanmelden is gewenst.

De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide aan de Postweg 50 in Ermelo. Alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Kijk voor meer informatie op de website www.schapedrift.nl.