Van Til ontvangt alsnog zijn Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Lambooij overhandigde vanmorgen (vrijdag 3 juli) de Koninklijke onderscheiding aan de heer Wim van Til. Deze alternatieve uitreiking vond plaats ter gelegenheid van de Lintjesregen 2020.

Door de coronamaatregelen kon de Lintjesregen afgelopen 24 april geen doorgang vinden in de gebruikelijke vorm. Burgemeester Lambooij nam toen telefonisch contact op met de gedecoreerden. Door de versoepelde landelijke maatregelen was het nu wel mogelijk de uitreikingen te organiseren.

Lambooij overhandigde de onderscheiding bij Van Til thuis. “Als burgemeester heb je jaarlijks een aantal vaste momenten. Met nieuwjaar spreek je de inwoners toe, in oktober herdenken we de razzia, op Koningsdag geef je het startsein voor een veelheid aan evenementen en kort daarvoor wordt bekend welke Puttenaren zijn gedecoreerd. Ik hecht aan die vaste momenten. Echter, dit jaar vielen een aantal van dit soort vaste momenten weg. Waaronder de jaarlijkse decoratie. Dat vind ik jammer, maar is natuurlijk bovenal spijtig voor de gedecoreerden. Toch wil ik graag mijn waardering voor uw inzet kenbaar maken.”

Lambooij vervolgt: “U heeft zich de afgelopen decennia zeer ingezet voor Putten. Vanaf 1974 bent u een actief en betrokken inwoner. Bij SDC hebt u ruim dertig jaar vrijwel alle functies bekleed die er maar te bekleden waren. U was jeugdleider, jeugdvoorzitter, voorzitter van het hoofdbestuur en voorzitter van de businessclub. Wie Van Til zegt, zegt SDC en andersom. Als voorzitter van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk heeft u onder andere het initiatief genomen tot samenwerking tussen de Gereformeerde Kerk Putten, Andreaskerk Putten en de Rooms Katholieke Parochie. De inloop, mede door u opgezet in 1994, loopt nog steeds.”

“Buitengewoon waardevol is ook uw inzet voor de Stichting van der Schalkfonds ter bevordering van het welzijn van zeevarenden en hun familie. Hetzelfde geldt voor uw inzet voor de Nederlandse Zeevarenden Centrale. Deze centrale vierde twee jaar geleden het 125 jarig bestaan. U stond aan de basis van de activiteiten die rondom dit jubileum plaatsvonden.”

“Gelet op de hoeveelheid jaren (ruim dertig) waarin u zich hebt ingezet voor de samenleving, zowel nationaal als internationaal, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

De burgemeester was verzocht om de onderscheiding, op gepaste afstand, aan de echtgenoot van de heer Van Til te overhandigen, zodat zij de decoratie op kon spelden.