Ingezonden brief door de vrijwilligers van Shop4nop: ‘Jaloezie?’

Foto: Eigen foto

Al meer dan vijf jaar runnen een aantal vrijwilligers het goede doelen-initiatief Shop4nop. Shop4nop stelt mensen uit de wijde omgeving van Garderen in staat om gebruikte spullen en kleding te ruilen.

Hiermee vervullen ze een belangrijke functie voor mensen die minder te besteden hebben en daarnaast spreekt het ook veel mensen aan, die duurzaamheid willen ondersteunen. In plaats van spullen weg te gooien, worden deze ingeleverd, zodat iemand anders er nog jarenlang plezier van kan hebben. Dit alles wordt volledig gerund door tien betrokken vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten voor dit mooie doel.

“We zijn ooit gestart vanuit een garage bij een woonhuis, daarna zijn we verhuisd naar het voormalige dorpshuis De Koepel in Garderen. Hier hebben we ook nauw samengewerkt met de voedselbank en zijn we indirect gesteund door de gemeente Barneveld die de ruimte gratis ter beschikking heeft gesteld. Na de sluiting van het dorpshuis zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.

Uiteindelijk hebben we een locatie gevonden aan de Hooiweg 30 in Garderen. De eigenaar van dit pand wilde ons goede doelen-initiatief graag ondersteunen en heeft daarom besloten om zowel een ruimte als de kosten met betrekking tot gas water en licht te sponsoren. Wij zijn hier erg blij mee en hebben onze nieuwe locatie al meer dan een jaar naar volle tevredenheid in gebruik.

Naast de ruilfunctie heeft Shop4nop ook een belangrijke sociale functie. Het brengt mensen uit verschillende bevolkingsgroepen en met totaal verschillende achtergronden met elkaar in contact, waardoor de betrokken mensen elkaar ook buiten Shop4nop om helpen of ondersteunen.

Groot was onze verbazing toen we gebeld werden door de gemeente Barneveld met het bericht dat onze buurman, de heer A. van Ee, eigenaar van de Beeldentuin en Zandsculpturen, een handhavingsverzoek zou hebben ingediend. Omdat veel mensen in Garderen ons initiatief ondersteunen en een warm hart toedragen konden we ons niet voorstellen, dat iemand werkelijk bezwaar zou maken tegen onze activiteiten. We hebben begrepen dat de heer Van Ee wil bereiken dat de Shop4nop op de huidige locatie moet stoppen. Als reden wordt het bestemmingsplan aangevoerd en tussen de regels door ook een stuk jaloezie. Van Ee zou zelf eigenaar willen zijn van het perceel voor de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen.

Alhoewel wij weinig verstand hebben van bestemmingsplannen en dit wellicht meer een taak is voor de eigenaar van het perceel, kunnen wij ons niet voorstellen dat onze activiteit inderdaad niet zou zijn toegestaan. We hebben naar de bestemming gekeken en gezien dat er bestemming wonen op ons perceel rust. Dit betekent dat we bijvoorbeeld prima een schuurverkoop zouden mogen houden en dat de vrijwilligersactiviteiten van Shop4nop dus ook mogelijk zouden kunnen zijn binnen de huidige bestemming. Wij zijn slechts twee ochtenden per week open en hebben dan ongeveer rond de tien bezoekers per ochtend. Wij hebben geen detailhandel of een beroeps- of bedrijfsactiviteit. Wij zijn geen bedrijf en we doen niet aan verkoop. Wij zijn vrijwilligers/vriendinnen met een goed hart, die als hobby andere mensen graag helpen aan spullen die in hun levensbehoefte voorzien (kleding, speelgoed, huisraad). Daarnaast hebben we tegelijk altijd een luisterend oor en een bemoedigend woord voor onze medemens die het even niet zo makkelijk heeft.

In het kader van duurzaamheid, CO2 uitstoot en het afvalprobleem vanwege de huidige wegwerpmaatschappij spelen wij een steeds meer belangrijke rol. Als je iets niet meer wilt, dan lever je het bij ons in. Zoek je een nieuwe leuke accessoire voor in je huis, een nieuw kledingstuk of speelgoed voor je kinderen dan kan je het bij ons meenemen. Met gesloten portemonnee. Er vindt geen nieuwe productie plaats, er worden geen nieuwe grondstoffen voor gebruikt. Op deze manier dragen wij elke keer steeds meer bij aan het verbeteren van een gezonde leefomgeving.

Toen we de plattegrond met bestemmingen bekeken, viel ons op dat de bestemming van het terrein van de heer Van Ee, de Beeldentuin, de Zandsculpturen, zijn restaurant, zijn zeer grote woonwinkel en de vele meters aan parkeerplaatsen, voornamelijk ‘agrarisch’ is. Het is toch ongelofelijk dat iemand die zichzelf totaal niet aan een bestemmingsplan houdt wel probeert om ons weg te krijgen, omdat wij ons niet aan het bestemmingsplan zouden houden?

Wij hopen dat we nog lange tijd van betekenis mogen zijn voor Garderen en omstreken.

Vrijwilligers Shop4nop

De redactie behoudt zich het recht om ingezonden brieven te redigeren, in te korten of niet te plaatsen. Plaatsing betekent niet dat de redactie de mening of de opvatting van de schrijver deelt. Bijdragen dienen voorzien te zijn van naam afzender. Als u op deze ingezonden brief wilt reageren, stuur dan een e-mail naar [email protected].