Column van Ellis van Dam (Gemeentebelangen): De (on)haalbaarheid van gasloos wonen

Foto: Eigen foto

Op 18 mei 2020 hebben wij binnen de commissie Economie, Bestuur en Openbare Ruimte (EBOR) met elkaar gesproken over de warmtevisie binnen onze gemeente. De warmtevisie is het startdocument waarin de gemeente aangeeft welke wijk wanneer van het aardgas afgaat en wat daarbij de alternatieve keuzes zijn.

Een zeer uitdagende taakstelling als je het mij vraagt. Gemeentebelangen is positief kritisch als wij kijken naar de duurzaamheidopgave die op ons bordje ligt (we willen immers ook een mooie en duurzame toekomst voor de volgende generaties), maar wij willen ook de verschillende opties openhouden juist omdat we over dit onderwerp nog veel moeten leren en draagvlak essentieel is!

Binnen de warmtevisie is de volgende stap het vaststellen van wijkuitvoeringsplannen. Wat ons betreft is het raadzaam om zo snel mogelijk te kijken naar deze plannen om verdere inzichten te geven over de haalbaarheid en draagvlak. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Om dat ambitieuze doel te vervullen, wil de overheid onder meer dat alle nieuwe woningen en gebouwen niet meer op gas worden verwarmd en dat zo’n 6 miljoen bestaande woningen in een periode van 30 jaar worden verduurzaamd. Het is echter nog maar de vraag of dat gaat lukken. Het overschakelen van gas naar een duurzame warmtebron blijkt voor veel huiseigenaren niet te betalen. Om een standaard rijtjeshuis te verduurzamen door middel van een goede isolatie en een elektrische warmtepomp, moet een huiseigenaar zeker 18.000 euro investeren. Naast de onbetaalbaarheid van gasloos wonen, spelen ook andere factoren een rol in de beperkingen. Zo is niet elke woning geschikt voor duurzame alternatieven als bijvoorbeeld een warmtepomp. Nog niet zo eenvoudig dus.

Een belangrijke vraag voor onze inwoners: Hoe gaan we dit allemaal betalen? De gemeente gaat als onderdeel van de warmtevisie de mogelijkheden na op het gebied van financiering. Daarbij houdt men rekening met de instrumenten die op dit moment beschikbaar zijn.

Voor mijn werk ben ik momenteel betrokken bij een mooi verduurzamingsproject in het havengebied van Rotterdam. Mooie oplossingen, maar die kosten allemaal erg veel geld. Dat geld wordt vaak in de vorm van subsidies vergeven, maar ook dit geld komt voor een groot deel bij de belastingbetaler vandaan. Het is dus een beetje een kip en het ei verhaal.

Zoals geschreven is Gemeentebelangen positief kritisch over ook deze taakstelling. Positief omdat we moeten blijven zoeken naar betere oplossingen voor minder impact op het milieu, investeren vaak ook een prima rendement oplevert, maar we moeten ons niet gek laten maken. Financieel moet het realistisch blijven en laten we vooral kijken naar de echt werkzame voorbeelden alvorens alles uit de kast te halen.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Ellis van Dam, raadslid van Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email naar [email protected].