Column van Wilma van Voorst (Wij Putten): Zachte landing

Foto: Gemeente Putten

De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten om met ingang van 1 januari 2020 de landelijke richtlijnen te gaan volgen als het gaat om het toekennen van huishoudelijke hulp. Dat betekent dat de mensen gemiddeld per week nog maar 2,5 uur huishoudelijke hulp krijgen, in plaats van 3 uur. Putten kende een ruimere regeling, maar met alle financiële tekorten op de WMO en de jeugdzorg is die niet meer vol te houden.

Om de pijn te verzachten had de raad besloten dat deze nieuwe norm van 2,5 uur alleen zou gelden voor nieuwe aanvragers van huishoudelijke hulp: wie al een toezegging had, bleef gewoon recht houden op de oude norm. Omdat er jaarlijks honderd nieuwe gevallen bij komen en ook net zoveel cliënten afvallen, wordt de oude regeling op een natuurlijke manier afgebouwd.

Prima, zou je denken, maar we liepen daarbij tegen twee problemen op. Ten eerste interpreteerde het college de afspraken anders. Het college vond dat iemand met een herindicatie ook een nieuw geval was en dat was niet onze bedoeling. Om dat recht te zetten heeft de fractie van Wij Putten samen met de ChristenUnie en het CDA het college in een motie opgeroepen om bestaande cliënten volgens het oude beleid te blijven beoordelen, ook bij herindicatie!

Toen dat bijna was geregeld, liepen we tegen het tweede probleem op, een juridisch probleem. Vanwege het gelijkheidsbeginsel moeten gelijke gevallen, gelijk behandeld worden! Ook wel weer logisch. Wel mag er sprake zijn van een overgangstermijn voor bestaande gevallen, maar die moet wel gekoppeld zijn aan een einddatum, want anders is er geen sprake van een overgangstermijn. Maar welke einddatum? Op basis van juridisch advies hebben we gekozen voor de datum 1 januari 2024.

Wat betekent dit alles nu concreet? Wie voor 1 januari 2020 huishoudelijke hulp toegekend heeft gekregen, krijgt tot 1 januari 2024 een eventuele herindicatie op basis van de oude regeling. Na die datum valt iedereen bij de eerstvolgende herindicatie onder de nieuwe regeling. Natuurlijk blijft het een achteruitgang, daar ontkomen we niet aan, maar het is er wel een met een heel zachte landing.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid van Wij Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected].