Maak een eigen kleed van een afgeschoren vacht van één van de Veluwse heideschapen

Foto: Eigen foto

Maak een eigen kleed van een afgeschoren vacht van één van de Veluwse heideschapen van de Ermelose kudde. Deze zomer houdt Stichting Schapedrift een viertal workshops vacht vilten.

Belangstellenden zijn welkom op 14 en 24 juli, 7 en 18 augustus waarin deelnemers in één dag (van 10.00 uur tot 16.00 uur) een kleed van een hele schapenvacht maken. Alle workshops zijn onder professionele begeleiding en vinden buiten plaats bij de schaapskooi Ermelo. De kosten voor deze workshop bedragen 80.00 euro en dat is inclusief materialen, koffie/thee en lunch. Aanmelden en betalen vooraf is noodzakelijk; er kunnen maximaal acht personen per workshop deelnemen. Aanmelden is al mogelijk, via de website www.schapedrift.nl en vol is vol. Bel voor meer informatie naar telefoonnummer 0577 – 407 254.

De workshop vindt buiten plaats bij de schaapskooi en kan verantwoord gehouden worden. De hooibalen waarop gewerkt wordt, worden ver genoeg uit elkaar gezet en iedereen gaat individueel met de wollen vacht aan de slag. De viltdocent geeft op gepaste afstand uitleg. In plaats van de gezamenlijke lunch krijgt elke deelnemer een luxe lunchpakketje, dat op een eigen uitgezocht plekje genuttigd kan worden.

In mei zijn de schapen van de Ermelose kudde geschoren; dit jaar zo’n 240 dieren. Andere jaren doet herder Marion Derks dit samen met een aantal vrijwillige scheerders. Vanwege het coronavirus was het moeilijk om voldoende helpers te vinden, daarom is deze keer een professioneel bedrijf ingeschakeld. In één dag zijn alle schapen kaal geschoren en zijn de vachten uitgezocht voor de workshops. De ongewassen vachten zijn te koop in het bezoekerscentrum en ook zijn er allerlei producten van schapenwol verkrijgbaar.

Het vilten van een vacht is intensief en redelijk zwaar werk. Deelnemers gaan onder leiding van viltdocente Anneke Troost of Judith Hofstee buiten aan het werk. De vachten moeten eerst ontdaan worden van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom is het verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.

De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide is te vinden aan de Postweg 50 in Ermelo, bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld.