Bern vond op school niet echt zijn draai en had meer baat bij een stage in de buitenlucht

Foto: Eigen foto

Arjen Verschure is biologisch melkveehouder in Zeewolde en staat, zoals hij het zelf zegt, ‘met 1 been in de maatschappij en de ander in de stal’. Arjen is in 2020 verkozen tot ondernemer van het jaar in Zeewolde en mocht zelfs meedingen naar de Flevopenningen van 2020.

Bern van Bossum vond op school niet echt zijn draai. Hij ging een paar jaar geleden stage lopen bij Leer- werk- en trainingscentrum de Basisz in Zeewolde. Martine is één van de oprichters en de vrouw van Arjen. Zij zag onmiddellijk dat Bern meer baat zou hebben bij een stageplek in de buitenlucht. Dat werd dus de boerderij in Zeewolde.

De plaatsing was een feit, maar er was wel werk aan de winkel. Arjen geeft aan: “In het begin heb ik Bern vooral laten meewerken. Wat me opviel, is dat hij niet goed tegen veranderingen kon. Daarnaast probeerde Bern spannende dingen te ontlopen. Dit doet hij soms nog steeds. Dan wordt hij boos, maar daar trek ik me niks van aan. Ik laat het hem gewoon doen en dan komt hij er vanzelf achter dat hij het wel kan.” Bern lacht: “Dat is de afgelopen jaren best wel eens voorgekomen. Of het nu gaat om het rijden door diepe kuilen of met een kapot raam stilstaan op de Ketelbrug… Arjen laat het mij echt zelf oplossen.”

Nu zijn de twee mannen goed op elkaar ingespeeld. Er is wederzijds vertrouwen, ze lachen veel en bespreken ook alles. Bern vertelt: “Arjen kan het zien als het niet goed met me gaat. Dan loop ik met mijn capuchon op door de stallen en zitten mijn gedachten vast.” Arjen vult aan: “We hebben daarom de afspraak dat ik elke ochtend even vraag hoe het gaat en wat er speelt. Dan is de kou zo weer uit de lucht. Die goede tip heb ik gekregen van Derk-Jan van Putten, jobcoach bij Inclusief Intervens.” Bern werkt ochtend- en middagdiensten. Hij moet onder andere de koeien uitzoeken die nog door de melkrobot moeten, hij voert de koeien en kalveren en rijdt op de tractor. Bern heeft een contract gekregen voor onbepaalde tijd en ziet zichzelf nog jaren werken bij Arjen.

En dat is volgens Arjen geen probleem. “Ik heb op werelderfgoed Schokland een tweede bedrijf en daar heb ik grootse plannen mee. Ik wil daar ‘Villa Schokland’ creëren. Een plek waar werken en wonen centraal staan en dan zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk. Ik heb naast mijn 130 melkkoeien nog een dertigtal Herefords vleeskoeien. Onlangs heb ik een molen gekocht waarmee ik meel ga maken voor een eigen brood. Het graan gaan we zelf telen. Omdat Bern een goede medewerker is, kan hij ook meedoen in dit project. We bouwen met elkaar aan die droom om te werken en te wonen op Villa Schokland.”