Column van Wilco van de Langemheen (CU): Volwassenen van de toekomst

Foto: Gemeente Putten

Grafieken, maatregelen, praatprogramma’s en breaking news. De laatste maanden worden we overspoeld met Corona-updates. Sinds kort kijk ik alleen nog naar de officiële persconferenties. En daar werd laatst de jeugd in het zonnetje gezet. Het is terecht dat ook deze groep een compliment krijgt!

Mark Rutte heeft lokale politici uitgedaagd om kinderen en jongeren te betrekken bij de plannen over de anderhalvemetersamenleving: “Ga een serieus gesprek aan met de volwassenen van de toekomst.” In Putten deden we dat natuurlijk al via bijvoorbeeld de jeugdgemeenteraad. Maar bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere ideeën. We moeten dus out of the box denken.

De jeugd heeft een boodschap die ertoe doet, juist ook in crisistijd. Kort geleden heeft de landelijke Kinderombudsman onderzoek gedaan naar ervaringen van kinderen en jongeren ten tijde van Corona. Gebleken is dat spanningen vanwege verminderde bewegingsvrijheid zijn toegenomen en dat een veilig en fijn thuis daarom het allerbelangrijkste gevonden wordt. Aan de andere kant zijn opvallend vaak ook positieve ervaringen gedeeld: schoolwerk kan in eigen tempo worden gemaakt, er is meer vrije tijd en ouders worden vaker gezien.

Met steun van de meerderheid van de gemeenteraad heeft de ChristenUnie het college verzocht een creatieve manier te bedenken om kinderen en jongeren te betrekken bij vraagstukken over de anderhalvemetersamenleving. Daarmee hopen we natuurlijk op een rijke oogst. Doe je mee?

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Wilco van de Langemheen, commissielid Ruimte voor de ChristenUnie. Reageren? Stuur een email naar [email protected]

Reacties