Column van Hoogendijk (Gemeentebelangen): ‘We mogen deze ramp en de gevolgen nooit vergeten!’

Foto: Archief

Vandaag (woensdag 13 mei) is het precies twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Als geboren en getogen Enschedeër werd ook ik (indirect) geraakt door deze ramp.

Mijn neef, Marcel van Nieuwenhoven, die als gedreven journalist vaak voor de voeten van de overheid liep om als eerste het nieuws te verkondigen, kwam tijdens de vuurwerkbrand, later de ramp, om het leven. De overheid faalde door de opslag van vuurwerk midden in een woonwijk toe te staan. Marcel was enigst kind en toen hij om het leven kwam hield het leven voor mijn oom en tante eigenlijk ook wel op. Als familie hebben we dit alles samen meegemaakt en het was zeer intens.

Voor mij was de vuurwerkramp een van de redenen om op een later moment actief de politiek in te gaan. Ook voor mij was de drijfveer om de overheid te willen veranderen. Ik vind het belangrijk dat de overheid het toegeeft als er fouten gemaakt zijn. Verder is het voor mij belangrijk dat de overheid zorgt voor een veilige omgeving voor iedereen. Dus geen politiek gekonkel, maar er voor de samenleving willen zijn ten dienste van de inwoners.

Vandaag is het twintig jaar geleden en ik weet het nog precies. Ik las afgelopen weekend een artikel over de vuurwerkramp waarin oud-journalist Danny de Vries terugblikt op de ramp die Enschede zo hard heeft getroffen. Als freelance- verslaggever/cameraman van de regionale omroep RTV Oost maakte hij destijds unieke televisiebeelden en legde hij de vuurwerkramp in Enschede vast. Zijn beelden gingen de wereld over. Tegelijkertijd stond zijn eigen wereld op z’n kop. Tijdens de ‘intelligente lockdown’ in maart en april 2020 schrijft hij een brief aan zijn oud-collega en vriend, video-journalist Marcel van Nieuwenhoven, die op de fatale 13e mei 2000 door de allesvernietigende explosies om het leven kwam.

We mogen deze ramp en de gevolgen nooit vergeten!

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email naar [email protected].