‘Door de toenemende drukte is het noodzakelijk om strikt toe te zien op naleving van de coronamaatregelen’

Foto: Archief

“In lijn met het landelijke beeld is het ook in Putten drukker op straat. In ons buitengebied treffen wij aanzienlijk meer wandelaars en fietsers aan. Met name afgelopen zaterdag was het erg druk in het centrum van Putten. Op Koningsdag daarentegen bleven de meeste Puttenaren thuis. In zijn algemeenheid houden de mensen in Putten zich goed aan de 1,5 meter-norm”, schrijft burgemeester Lambooij in de zesde raadsbrief.

Lambooij vervolgt: “Door de toenemende drukte is het wel noodzakelijk om strikt toe te zien op naleving van de coronamaatregelen. Als er plekken zijn waar de 1,5 meter-norm in het gedrang komt en toezicht onvoldoende helpt, komt afsluiting in beeld. Onze boa’s hebben tot nu toe ongeveer dertig keer een proces-verbaal uitgeschreven gerelateerd aan de coronacrisis. Ook is een samenscholing in een jongerenkeet in het buitengebied beëindigd. Tegen de aanwezige jongeren is proces-verbaal opgemaakt. De boa’s hebben ook de afgelopen week meerdere campings en parken bezocht. De eigenaren van campings en parken geven goed gehoor aan de bepalingen uit de noodverordening.”

“Het RIVM maakt al enige tijd het aantal ziekenhuisopnames per gemeente bekend. Op basis van deze gegevens zijn vier Puttenaren in het ziekenhuis opgenomen. Verder is volgens het RIVM nu sprake van twintig geregistreerde besmettingen in onze gemeente. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger. Ik laat mij, mede in het licht van de landelijke ontwikkelingen, geregeld op de hoogte stellen van de ontwikkelingen binnen onze verpleeg- en verzorgingstehuizen. Er is geen reden tot grote zorg. Hierbij maak ik wel de opmerking dat dit een momentopname is, net als de cijfers van de RIVM.”

“De uitbraak van het virus heeft ook in Putten grote economische impact. Sinds de sluiting van de horeca en het verbod op uitoefening van contactberoepen hebben zich veel ondernemers bij ons gemeld voor (financiële) ondersteuning. Inmiddels zijn er in totaal 239 aanvragen op basis van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) afgehandeld en zijn ruim 200 hiervan betaald. Daarnaast zijn er eenendertig bedrijfskredieten verstrekt, waarvan zestien betaald. In twaalf gevallen wordt nog gewacht op aanvullende stukken. Hierbij past de aantekening dat er nog steeds aanvragen binnenkomen. De beperking van de weekmarkt tot food verloopt tot nu toe naar tevredenheid, al neemt ook hier de drukte toe. Op dit moment wordt onderzocht of op een andere locatie een tweede deel van de weekmarkt kan plaatsvinden, zodat er ruimte ontstaat voor een mix van food en non food. Met name de kooplieden in het laatste segment hebben het nu zwaar, waardoor ook het voortbestaan van de totale weekmarkt onder druk staat. Een eventuele splitsing is echter essentieel met het oog op naleving van de regels met betrekking tot voldoende afstand houden.”

“Scholen in het (speciaal) basisonderwijs en de kinderopvang openen op 11 mei 2020 hun deuren. De reguliere basisscholen halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer vijftig procent van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand. De praktische invulling van dit principe ligt bij de scholen. Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten. Personeel wat zelf kwetsbaar is of een dierbare heeft die kwetsbaar is, hoeft niet voor de groep te staan. Het voortgezet onderwijs gaat nog niet open. In een klein aantal gevallen levert dit problemen op in de huiselijke situatie van leerlingen. Deze gevallen hebben wij in beeld. Per 11 mei 2020 gaan ook de reguliere kinderopvang en de BSO weer open. Daarnaast moeten kwetsbare leerlingen en kinderen uit de noodopvang worden opgevangen. De bekostiging is op diverse niveaus onderwerp van gesprek. Lokaal wordt de nieuwe uitdaging door het basisonderwijs en kinderopvang voortvarend opgepakt. Hiervoor heb ik grote waardering.”

“Sinds woensdag 29 april mag er onder voorwaarden weer in de open lucht worden gesport door kinderen tot en met 18 jaar. Direct na deze aankondiging hebben wij de negenentwintig sportverenigingen, de vijf commerciële sportaanbieders en de Puttense Sportfederatie geïnformeerd over de voorwaarden en de richtlijnen. Wij hebben de verenigingen en aanbieders gevraagd om hun plannen van aanpak bij ons te melden. Op die wijze kunnen wij inhaken op de voorgenomen maatregelen en bezien of niet-leden aangehaakt kunnen worden. Aan de oproep wordt volop gehoor gegeven. Inmiddels zijn de eerste sportactiviteiten weer opgestart. Ook kunnen sportactiviteiten via de gemeentelijke website worden aangemeld. Ter ondersteuning van de verenigingen en aanbieders hebben wij onze website begin deze week uitgebreid met speciale informatiepagina’s voor de sport.”

“De maatregelen in het kader van de coronacrisis vragen de voortdurende aandacht van het gemeentelijk beleidsteam (GBT) dat mij adviseert, het managementteam met ondersteuning dat als operationeel crisisteam fungeert en de specifieke onderdelen binnen de afdelingen Samenleving (Tozo, jeugd, onderwijs en kinderopvang, volksgezondheid, ouderen, sport), Ruimte (economie, recreatie en toerisme), Dienstverlening (Belastingen, Servicebalie) en Staf (Communicatie en Juridische zaken). Dat leidt tot verschillende blijken van waardering uit onze samenleving. Daarnaast gaat ook de normale dienstverlening door, zo goed en kwaad als het gaat. Eén en ander heeft effecten op de planning.”