‘Momentje dichtbij’ voor bewoners Elim en hun familieleden

Voor de bewoners van de woonzorgcentra is de uitbraak van het coronavirus een heftige tijd. De deuren zijn gesloten en bezoek is niet meer welkom. Ook voor de familieleden van de bewoners is dit een zware periode. Woonzorgcentrum Elim heeft daarom sinds vanmorgen (woensdag 29 april) de mogelijkheid gecreëerd voor een ‘momentje dichtbij’.

Familieleden krijgen tijdens deze momenten de gelegenheid om hun dierbare te zien en te spreken door het raam. Er was een zeil gespannen en een stoel geplaatst zodat de familieleden even kunnen zitten en proberen te communiceren. De bewoner voor wie er bezoek is wordt van boven opgehaald en door het raam wordt er een gesprekje gevoerd.

De eerste bezoeker die gelegenheid maakte van het ‘momentje dichtbij’ zwaaide naar haar kleindochter en gaf aan: “Het is toch wat dat ik op mijn tachtigste ineens voor het raam moet zitten. Ik heb mijn man al lang niet gezien. Mijn kleindochter werkt hier en die stuurde af en toe nog wel een foto van hem. Maar dat mag nu ook niet meer omdat de zorgmedewerkers alleen nog op hun eigen afdeling mogen blijven. Ik ben een aantal weken geleden met een hoogwerker omhoog geweest en heb mijn man toen nog even gesproken en nu dan eindelijk weer een keer. Ik heb begrip voor alle maatregelen maar het is wel een zware periode. Ik ben misschien wel het meest bang voor de periode hierna. Het is mogelijk dat mijn man me dan niet eens meer herkend. Dat vind ik een naar idee. Ik ben wel van plan om mijn man vanaf vandaag elke woensdagmorgen te bezoeken.”

De echtgenoot van een andere bewoonster van Elim wandelt het hek binnen. “Dit is voor mij niet de eerste keer dat ik mijn vrouw weer kan zien. Ik kom elke dag even naar haar zwaaien. Maar nu kan ik even met haar praten. Ik ben blij met de mogelijkheden die Elim schept, maar ik vind het een hele zware tijd. Ik voel me weduwnaar terwijl ik dat niet ben. Ik begrijp dat het allemaal niet anders kan maar ik zou het liefste gewoon mijn vrouw dagelijks bezoeken en dicht bij haar willen zijn.”

Dit is de eerste keer dat er een ‘momentje dichtbij’ werd gehouden in Elim. “Maar we geven hier een vervolg aan. We proberen het nu op deze manier maar we hopen dat we volgende week een wand van glas binnen in de dagbestedingsruimte kunnen plaatsen zodat de bezoekers en de bewoners binnen met elkaar kunnen praten. Maar voor nu is dit de enige mogelijkheid”, aldus zorgmedewerkster Vera.