Column van Henk Koornneef (Gemeentebelangen): Coalitie zet kwetsbare jeugd in de kou

Foto: Eigen foto

Bij jeugdzorg gaat het om kinderen in een soms zeer kwetsbare positie. Bijvoorbeeld huiselijk geweld, kinderen met een ernstige ziekte of afwijking, of ouders met een licht verstandelijke beperking. De insteek van Gemeentebelangen is: bied op een laagdrempelige manier hulp aan, waarmee voorkomen wordt dat later duurdere zorg nodig wordt.

Door de inzet van laagdrempelige hulp aan een gezin via school, sportverenigingen en mantelzorgers, kan een kind thuis blijven wonen. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst. Uithuisplaatsing is een laatste redmiddel omdat het een grote impact heeft op ouders en kind. Bovendien is een uithuisplaatsing zeer kostbaar.

Per 1 januari 2020 heeft de gemeente de toegang voor de jeugdzorg, ook voor de lichte zorg door Buurtzorg Jong, naar zich toegetrokken. Dit lijkt vooral te resulteren in heel veel bureaucratie. Zelfs bij een kleine hulpvraag, is eerst een verwijzing van de gemeente nodig. Ook dient ieder half jaar een nieuwe indicatie aangevraagd te worden bij de gemeente. Ik heb inmiddels meerdere ouders gesproken waarvan hun kind een progressieve ziekte of een blijvende beperking heeft.

U snapt dat deze ouders zwaar gefrustreerd zijn door deze nieuwe manier van werken. Bovendien draagt deze bureaucratie op geen enkele manier bij aan het terugdringen van het financieel tekort bij de jeugdzorg. Gemeentebelangen is inmiddels ook zeer teleurgesteld in deze coalitie als het gaat om de zorg voor onze kwetsbare inwoners. Op 19 maart jl. is een nieuwe wethouder, Bert Koops (CU), aangetreden. Ik hoop dat het deze nieuwe wethouder lukt om een andere koers in de (jeugd)zorg te varen. Tot die tijd blijft Gemeentebelangen stemmen tegen hervormingen en bezuinigingen op de Jeugdzorg maar ook de WMO.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Henk Koornneef, raadslid van Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email [email protected].