‘Inwoners, bedrijven en instellingen houden zich inmiddels goed aan de beperkende maatregelen’

Foto: Archief

Burgemeester Lambooij heeft de leden van de gemeenteraad een derde raadsinformatiebrief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst de burgemeester, in vervolg op zijn eerdere twee brieven, op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het coronavirus, in het bijzonder op onze gemeente.

“Kernboodschap van het kabinet is verlenging van de maatregelen tot en met dinsdag 28 april 2020. In de week vóór 28 april 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. De druk op de zorg en verspreiding van het virus staat vooralsnog geen coulantere leefwijze toe. Het is nu zaak om dit gedrag de komende maand vol te houden. Dat geldt te meer met het oog op de komende vrije dagen, waar ik de verwachte hogere temperaturen aan toevoeg”, schijft Lambooij. “Algemene indruk voor Putten is overwegend positief. Een enkele uitzondering daargelaten houden onze inwoners, bedrijven en instellingen zich inmiddels goed aan de beperkende maatregelen. Mijn waardering daarvoor is groot. Ik spreek opnieuw mijn waardering en respect uit voor de vele mensen die zich onvermoeibaar inzetten om ons allen door deze moeilijke tijd te loodsen.”

Hieronder gaat burgemeester Lambooij nader in op de verschillende deelgebieden.

Het bestuurlijk en juridisch kader op hoofdlijnen is helder
De noodverordening zoals die op 26 maart is uitgevaardigd door de voorzitter van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), blijft onverminderd van kracht. Gemeenten, toezichthouders en politie kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes zijn tot 28 april aangewezen als verboden locatie. Hetzelfde geldt voor gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens. Voor evenementen geldt dat ze zijn verboden tot 1 juni.

Openbare orde en veiligheid vraagt nu geen bijzondere actie
In Putten is het over het algemeen rustig. Onze inwoners houden elkaar goed in de gaten. Via onze servicedesk en ook via sociale media worden overtredingen van het samenscholingsverbod gemeld. Onze boa’s gaan direct met deze meldingen aan de slag. Er zijn tot op heden alleen waarschuwingen uitgedeeld. Onze boa’s zijn ook op zaterdag operationeel. De markt is woensdag zonder incidenten verlopen. De klanten bij de kramen hielden zich aan de 1,5 meter en etenswaren werden niet ter plekke genuttigd. De markt wordt vanaf woensdag 22 april tijdelijk verplaatst naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Deze tijdelijke verplaatsing vloeit voort uit de werkzaamheden van de nutsbedrijven op het Kerk- en Fontanusplein. Deze werkzaamheden zijn nodig ter voorbereiding van de werkzaamheden om het Centrumplan te verwezenlijken. Op de markt staan wij onverminderd alleen food kramen toe. Wij hebben op diverse ‘hotspots’ in de gemeente waar mensen samenkomen borden met coronarichtlijnen geplaatst. Onze supermarkten en de winkels voeren een adequaat deurbeleid. Bij veel winkels worden de maatregelen inmiddels meertalig gecommuniceerd. Onze verpleeg- en verzorgingstehuizen voeren de beperkende maatregelen nauwgezet uit.

Gezondheid, zorg, wonen: ziekenhuisopname van Puttenaren is beperkt
Het RIVM maakt vanaf deze week het aantal ziekenhuisopnames per gemeente bekend. Hiervan is in onze gemeente op dit moment beperkt sprake. Ook zijn er tot op heden geen dodelijke slachtoffers te betreuren, voor zover bij mij bekend. Wij staan in nauw contact met onze huisartsen en verlenen in regionaal verband ondersteuning. Ook zijn wij in regionaal verband aangehaakt bij initiatieven inzake de opvang van coronapatiënten. Alle dagbesteding is gestopt. Dit blijft zo tot en met tenminste 28 april 2020. Zorgaanbieders hebben op afstand contact met cliënten en mantelzorgers. De huishoudelijke hulp is beperkt tot waar dat absoluut noodzakelijk is. Wij monitoren welke zelfstandige ouderen hierdoor mogelijk in knel komen.  Afgelopen week is de website www.puttenhelpt.nl online gegaan. Doel van de site is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Welzijn Putten coördineert dit initiatief.

Economie: ruim 150 verzoeken om (financiële) ondersteuning
De uitbraak van het virus heeft ook in Putten grote economische impact. Sinds de sluiting van de horeca en het verbod op uitoefening van contactberoepen, zoals: kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste, hebben zich inmiddels 150 ondernemers bij ons gemeld voor (financiële) ondersteuning. Dit in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Eerder deze week presenteerde het kabinet ook een aantal robuuste steunmaatregelen. Als gemeente maken wij ook de landelijke maatregelen bekend via onze website. Ook onderhouden wij contact met de provincie Gelderland over mogelijke economische steunmaatregelen op lokaal niveau. De geldende noodverordening heeft een grote impact op de parken en campings in Putten. Met het merendeel van de ondernemers is inmiddels telefonisch contact geweest. De ondernemers hebben begrip voor de maatregelen, maar maken zich zorgen over de continuïteit van het bedrijfsvoering. Wij blijven de ontwikkelingen binnen deze branche nauwgezet volgen. Het toezicht van onze boa’s strekt zich ook over de campings en parken uit.

Onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp: de druk neemt toe
De lokale scholen en kinderdagverblijven zijn inmiddels drie weken gesloten. Dat blijft tenminste zo tot en met dinsdag 28 april 2020. Die dag valt in de meivakantie. Dat maakt dat de scholen op zijn vroegst op maandag 4 mei 2020 weer open gaan.  Een uitzondering is gemaakt voor kinderen van personen die vitale beroepen bekleden én voor kinderen met een complexe thuissituatie (sociale indicatie). Wij merken dat de druk toeneemt. Er is steeds meer vraag naar opvang buiten de venstertijden. Er wordt gewerkt aan de realisatie van een noodopvang aan de Rimpelerweg. Extra aandacht gaat uit naar kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Hierbij is ook onze leerplichtambtenaar aangehaakt. Ook staan wij in nauw contact met Veilig Thuis en onze partners op het terrein van jeugdhulpverlening.

Gemeentelijke dienstverlening en organisatie: weinig bezoek en veel bellers
Inmiddels is de bedrijfsvoering van de gemeente geheel ingericht op werken op afspraak. Onze inwoners kunnen alleen nog op telefonische afspraak en voor urgente zaken terecht in onze servicecentrum. Dit maakt dat het hier rustig is. Het aantal telefonische contacten is deze week daarentegen met 500 toegenomen tot 1.500 per week. Wat verder opvalt is de begripvolle houding van de mensen die onze medewerkers aan de telefoon krijgen. De aangepaste dienstverlening bij het afvalbrengstation zorgt niet voor problemen. De bezoekers houden zich aan de gestelde regels.

Begin juni 2020 wordt een begin gemaakt met de uitvoering van het Centrumplan. Dat is een maand later dan voorzien. De woningbouw in Rimpeler stagneert niet. Het college is paraat, net als het gemeentelijk beleidsteam (GBT), dat nu circa drie keer per week overleg heeft om de situatie te bespreken. Het presidium heeft op 30 maart 2020 uitgesproken dat fysiek vergaderen in deze tijd onverstandig is. Voor donderdag 23 april 2020 staat een digitale raadsvergadering gepland met niet-controversiële agendapunten.

De financiële consequenties worden in beeld gebracht
De uitbraak van het virus heeft ook voor ons als gemeente financiële consequenties. Deze worden door de organisatie in beeld gebracht. Verwachting is dat eerst dit najaar de volledige impact in financieel opzicht duidelijk is.