Burgemeester Lambooij schetst de impact van de uitbraak van het coronavirus op de gemeente Putten

Foto: Archief

Burgemeester Lambooij heeft de leden van de gemeenteraad een brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst de burgemeester, in vervolg op zijn brief van donderdag 19 maart 2020, op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het virus op de gemeente Putten.

“De uitbraak van Coronavirus heeft het dagelijks leven in Putten drastisch veranderd. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. In deze raadsinformatiebrief schets ik op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van de uitbraak van het virus op onze gemeente”, aldus Lambooij. “Alvorens dat te doen, spreek ik wederom mijn respect en waardering uit voor de vele Puttenaren die zich met hart en ziel inzetten om ons allen door deze moeilijke tijd te loodsen.”

Bestuurlijk en juridisch kader op hoofdlijnen
Donderdagavond 26 maart 2020 heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), de heer Heerts, een aangescherpte noodverordening vastgesteld. Vanaf 26 maart 2020 geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes zijn tot 6 april 2020 aangewezen als verboden locatie. Hetzelfde geldt voor gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens. De lokale recreatiesector wordt inmiddels in kennis gesteld van de nieuwe noodverordening – De noodverordening geldt in ieder geval tot en met 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze zijn verboden tot 1 juni 2020. De aangescherpte noodverordening is gepubliceerd via de gemeentelijke website.

Openbare orde en veiligheid
In onze gemeente zijn tot op heden geen overtredingen geconstateerd. In het centrum is het rustig. De mensen houden afstand van elkaar; van samenscholing is amper sprake. De winkels voeren een adequaat deurbeleid. Bij de Poolse supermarkt zijn affiches in het Pools uitgereikt. Bij de bekende ontmoetingsplekken voor jongeren plaatsen wij borden.

Gezondheid, zorg, wonen
Er zijn geen concrete gegevens bekend met betrekking tot het aantal besmettingsgevallen in Putten. Dit komt omdat er nog maar in een beperkt aantal gevallen wordt getest. Tot op heden zijn er in onze gemeente gelukkig geen dodelijke slachtoffers te betreuren. Onze huisartsen zijn bezorgd over de toegenomen zorgvraag. Er is sprake van ziekte onder het personeel. Wij hebben geregeld contact met onze huisartsen. De opvang van coronapatiënten wordt ook voor een deel op regionaal niveau gevolgd. Daarbij moet gedacht worden aan patiënten die niet noodzakelijkerwijs in het ziekenhuis moeten verblijven, maar de zorg in de thuissituatie te kort schiet. Wij zijn aangehaakt bij (mogelijke) initiatieven op dit vlak. Alle dagbesteding is gestopt, verpleegtehuizen zijn gesloten voor bezoekers. Zorgaanbieders hebben op afstand contact met cliënten en mantelzorgers. De huishoudelijk hulp is beperkt tot waar dat absoluut noodzakelijk is. In lijn met het landelijk beleid vinden er ook in onze gemeente geen huisuitzettingen plaats, zo heeft Woningstichting Putten laten weten.

Economie
De uitbraak van het virus heeft ook in Putten grote economische impact. Vanuit het lokale bedrijfsleven, met name horeca en recreatiesector, is goed gereageerd op de maatregelen om betaling belasting uit te stellen, in meer termijnen te kunnen betalen of pas later aanslagen op te leggen. Inmiddels worden ook particulieren op deze wijze gefaciliteerd. Sinds de sluiting van de horeca en het verbod op uitoefening van contactberoepen zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste melden zich ondernemers bij de gemeente voor (financiële) ondersteuning. Inmiddels zijn er een kleine honderd verzoeken in het kader van Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Naar verwachting komt de rijksoverheid op korte termijn met nadere regelgeving. De wekelijkse markt is met ingang van deze week in overeenstemming met de rijksmaatregelen beperkt tot levensmiddelen. Als gevolg van deze beperking kon de markt ruim worden opgezet, hetgeen de oproep om afstand te houden onderstreept. Ook zijn borden geplaatst bij de toegang geplaatst en hebben de kooplieden ook zelf maatregelen getroffen. Dit geheel lijkt te werken.

Onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp
De lokale scholen en kinderdagverblijven blijken tot nu prima in staat om de kinderen van personen in vitale functies op te vangen. De druk neemt wel toe. Er is inmiddels ook vraag naar opvang buiten de reguliere venstertijden. Er vindt regelmatig contact met de scholen en kinderdagverblijven plaats. Aandachtpunt is de continuering van jeugdzorg.

Gemeentelijke dienstverlening en organisatie
Inmiddels is de bedrijfsvoering van de gemeente geheel ingericht op werken op afspraak. Ter bescherming van bezoekers én medewerkers zijn extra maatregelen genomen, zoals desinfectie handen bezoekers bij binnenkomst, meer afstand tussen bezoeker en medewerker, werken met handschoenen door medewerkers bij overdracht van zaken en plaatsing van extra schermen bij de balies. De dienstverlening bij het afvalbrengstation is in verband met de zeer grote toeloop aangepast. Zo worden bezoekers opgevangen op het parkeerterrein bij de sportvelden en pas doorgeleid naar het afvalbrengstation als daar voldoende ruimte is. Zo kan er ter plekke voldoende ruimte in acht worden genomen en wordt overlast als gevolg van wachtend verkeer voorkomen. Onze medewerkers geven goed gehoor aan de landelijk oproep om zoveel als mogelijk thuis te werken. Gevolg is dat de bezetting in het gemeentehuis minimaal is. Online overleg is aan de orde van de dag. Het werk gaat vanuit huis dus door, soms zo goed en kwaad als dat gaat. Het college is paraat, maar werkt veelvuldig vanuit de thuissituatie. Zo wordt er ook online overlegd. Het gemeentelijk beleidsteam (GBT) komt drie tot vier keer per week bij elkaar om de situatie te bespreken, waarop zo nodig maatregelen worden genomen.

Communicatie
Onze aangepaste website wordt met ruim 16.000 pagina weergaven en 8000 bezoekers tot nu goed bezocht. Meest bezochte pagina’s tot nu toe zijn het zijn het live blog en de regelingen voor ondernemers. Via diverse kanalen is een kort filmpje verspreid, waarin een tiental Puttenaren plaatsgenoten oproepen om vooral afstand te houden. Dit filmpje is inmiddels duizenden malen gedeeld via Whatsapp en social media en tussen de 15.000 en 20.000 maal bekeken. Er verschijnen regelmatig persberichten. Aandachtpunt vormt De Puttenaer, een belangrijke bron voor de schriftelijke informatievoorziening. Dit blad staat onder druk als gevolg van de sterk teruglopende advertentie-inkomsten. We hebben besloten om meer paginaruimte af te nemen. Dit mede om de inwoners die verstoken zijn van digitale media blijvend te kunnen informeren.

Financiën
De uitbraak van het virus heeft ook voor ons als gemeente financiële consequenties. De mate waarin is sterk afhankelijk van de compensatie door de rijksoverheid. Verwachting is dat eerst dit najaar de volledige impact in financieel opzicht duidelijk is.

Tot slot geeft Lambooij aan: “Ik blijf u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.”