Burgemeester Lambooij schrijft brief aan de leden van de gemeenteraad over het coronavirus

Foto: Archief

Het zijn verwarrende, onzekere en ingrijpende tijden. Voor iedereen in onze gemeente Putten. Het coronavirus heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Van jong tot oud. Voor de winkelier, voor de scholieren en leraren, voor de mensen die werken in de zorg en eigenlijk voor iedereen.

Ik heb respect en waardering voor al die mensen die zich met hart en ziel inzetten om ons allemaal door deze moeilijke tijd te loodsen. Ook voor ons als gemeentebestuur en -organisatie zijn het verwarrende, onzekere en ingrijpende tijden, die veel van ons vragen. In deze brief schets ik de actuele situatie en ga ik in op de stappen zoals die door ons tot op heden zijn gezet.

Situatieschets Putten

De directeur Publieke Gezondheid heeft mij op zaterdag 14 maart laten weten dat er in Putten één persoon is besmet met het coronavirus. Hoe de situatie op dit moment is, is niet exact duidelijk, omdat alleen nog maar personen worden getest van 70 jaar en ouder of met een onderliggend lijden. Vanaf woensdag beperkt de GGD zich tot het communiceren van landelijke aantallen. Dit vanwege het wijzigen van de testprocedures. De scholen in Putten zijn gesloten. De verpleeg- en zorginstellingen beperken het bezoek. Onze supermarkten kunnen de vraag aan, met dien verstande dat er ook in Putten af en toe sprake is van lege schappen. In samenspraak met de Veiligheidsregio hebben wij besloten om de woensdagmarkt door te laten gaan. Dit onder stringente voorwaarden (afstand, bebording). Of dit ook de komende woensdagen het geval is wordt nader bezien.

Situatieschets gemeentelijke organisatie

Op donderdag 12 maart is het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) voor het eerst in formele zin bij elkaar gekomen. In de week ervoor is een aantal malen een voorbereidend GBT geweest. Het ambtelijk managementteam fungeert als lokaal actiecentrum en stuurt de uitvoerende werkzaamheden aan. Onze 160 ambtenaren werken, voor zover dat mogelijk is, vanuit thuis. Het afgelopen jaar hebben wij geïnvesteerd in ICT-voorzieningen. Deze investering betaalt zich nu uit. Er kan vanuit huis doorgaans goed gewerkt worden. Met het oog op de komende periode is geïnventariseerd welke werkzaamheden geen uitstel verdragen en door moeten. Dat is per afdeling vertaald in een continuïteitsplan voor vitale processen. Het servicecentrum in ons gemeentehuis blijft vooralsnog geopend. Wel gaan wij vanaf maandag 23 maart  alleen op afspraak werken. Dit doen we om de dienstverlening en bezetting optimaal op elkaar af te stemmen. Er zijn schermen geplaatst ter bescherming van onze baliemedewerkers. Het ophalen en het verwerken van afval ondergaat vooralsnog geen wijziging. De gemeenteraadsvergadering van vanavond gaat door. Belangrijkste agendapunt vanavond is, in mijn ogen, de benoeming van een nieuwe wethouder. Als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders acht ik het van groot belang dat snel in de wethoudervacature wordt voorzien. Dit uit het oogpunt van continuïteit van bestuur. Midden vorige week hebben wij als gemeente een telefoonronde langs de kerkbesturen, de sportkoepel en de onderwijs- en zorginstellingen gemaakt. Dit om inzicht te krijgen in de actuele situatie in Putten. Deze actie herhalen wij in de komende periode een aantal malen.

Noodverordening

De afgelopen weken heb ik meerdere malen in VNOG-verband gesproken met mijn collega’s. Dat gebeurt in een ingetogen, collegiale en constructieve sfeer. Inmiddels geldt een GRIP 4-situatie. Op 13 maart heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, de heer Heerts, een noodverordening vastgesteld. Deze noodverordening is op 16 maart  ingetrokken en is vervangen door een nader aangescherpte noodverordening. Deze noodverordening geldt tot en met maandag 6 april of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Deze verordening geldt voor het grondgebied van de VNOG. Ook heeft publicatie via de gemeentelijke website plaatsgevonden. De noodverordening geldt voor de maatregelen die door de rijksoverheid zijn afgekondigd, zoals het organiseren van evenementen en samenkomsten voor publiek toegankelijke ruimtes van meer dan honderd personen, het sluiten van alle eet-en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, coffeeshops en onderwijs. Op de naleving van de noodverordening wordt stringent toegezien.

Onderwijs, kinderopvang

De scholen zijn gesloten, hetzelfde geldt voor de kinderopvang. Tegelijkertijd is sprake van noodopvang van kinderen waarvan één of beide ouders werkzaam zijn in een vitale functie. Vanuit de scholen wordt stevig ingezet op (digitaal) thuisonderwijs. Wij staan in nauw contact met het onderwijs en constateren vooralsnog geen grote problemen. Onze bijzondere aandacht bij dit alles gaat uit naar kinderen die tussen wal en het schip dreigen te raken. Zo nodig haken wij aan bij de jeugdhulp.

Economische steunmaatregelen op lokaal niveau

Direct na de presentatie door het kabinet van het maatregelenpakket voor gedupeerde ondernemers op maandagavond 16 maart, zijn er aanvullende maatregelen op lokaal niveau getroffen. Deze aanvullende maatregelen hebben wij op woensdag 18 maart bekend gemaakt door middel van een persbericht en een bericht op de website. Ook hebben wij de koepels van ondernemers geïnformeerd. Ondernemers in Putten krijgen uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen. Ook wijzigt de gemeente het opleggen van aanslagen voor de toeristenbelasting. Voor nadere informatie verwijs ik u naar de gemeentelijke website. Als gemeente zijn we nog in afwachting van de uitwerking van een landelijk besluit gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Op basis van deze tijdelijke regeling kan aan ondernemers een aanvulling op het inkomen worden verstrekt. Wij voeren deze regeling uit zodra er meer duidelijkheid is. Wij blijven de situatie nauwgezet volgen. Het is van groot belang om de lokale economie in de benen te houden. Hierbij doen wij ook een beroep op de creativiteit en inventiviteit van de ondernemers in Putten.

Communicatie

In tijden als deze is het van groot belang om actief te communiceren in de richting van onze inwoners. Om die reden heb ik mij op zaterdag 14 maart door middel van een open brief direct gewend tot de inwoners van Putten. Deze actieve lijn bestendig ik in de komende weken. Gelet op de veelheid aan informatie hebben wij de gemeentelijke website uitgebreid met een specifiek coronadeel. Intern communiceren wij met onze medewerkers via ons intranet Binnenshuis en via een dagelijkse Corona Update. Vanzelfsprekend zal ik ook uw raad zo nodig actief informeren.

Geachte leden van het de raad, ik zeg het nogmaals: het zijn verwarrende, onzekere en ingrijpende tijden. Voor mij, voor u, voor ons, voor iedereen in Putten. Laten wij doen wat nodig is. En laten wij dat vooral samen doen.