Gemeentebelangen maakt zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de Jeugdzorg

Foto: Pixabay

Het aangekondigde vertrek van Buurtzorg Jong is voor Gemeentebelangen reden om bij dit college aan de bel te trekken. We snappen dat dit college financiƫle tekorten probeert weg te werken. Maar wat Gemeentebelangen betreft gaat dat niet ten koste van een adequate zorg aan de jeugd.

“Het gemeentehuis is voor 9,1 miljoen euro verbouwd, waarbij de coalitiepartijen Christen Unie, SGP en WIJ-Putten zonder blikken of blozen het budget met 2,3 miljoen euro verhoogden. Als geld zo makkelijk wordt uitgegeven aan een gemeentehuis, waarom dan zo ondoordacht korten op de jeugdzorg”, vindt Koornneef, raadslid Gemeentebelangen. “Bij jeugdzorg gaat het om kinderen in een soms zeer kwetsbare positie. Bijvoorbeeld huiselijk geweld, kinderen met een ernstige ziekte of afwijking, of ouders met een licht verstandelijke beperking. De insteek van Gemeentebelangen is: bied op een laagdrempelige manier hulp aan, waarmee voorkomen wordt dat later duurdere zorg nodig wordt. Bijvoorbeeld bij ouders met een psychische beperking. Door de inzet van laagdrempelige hulp aan een gezin via school, sportverenigingen en mantelzorgers, kan een kind thuis blijven wonen. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst. Uithuisplaatsing is een laatste redmiddel, omdat het een grote impact heeft op ouders en kind. Bovendien is een uithuisplaatsing zeer kostbaar.”

Koornneef vervolgt: “In Putten is Buurtzorg Jong de organisatie die jongeren en hun ouders op een laagdrempelige manier hulp biedt. Per 1 januari 2020 is een deel van de Jeugdzorg overgenomen door de gemeente Putten. Ons bereiken inmiddels meerdere signalen dat jongeren, met soms ernstige problemen of zorgvragen, lang moeten wachten op adequate hulp of gewoonweg helemaal niet meer geholpen worden. Dat is wat Gemeentebelangen betreft niet de manier om te bezuinigen. Het doel van de Jeugdzorg is wat ons betreft om te zorgen voor goede toegankelijkheid, zorg dichtbij en vroegtijdig helpen. Daarmee voorkomen we een hoop persoonlijk leed en ben ik er van overtuigd dat we op termijn ook goedkoper uit zijn.”

“Gemeentebelangen heeft ook nog wel een advies voor ouders die vinden dat ze ten onrechte geen zorg krijgen. Vraag altijd om een beschikking (officieel besluit) zodat u bezwaar kan maken bij de gemeente!”

Gemeentebelangen heeft hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld en is in afwachting van de beantwoording.