Column van Reinard de Jong (SGP): Bouwen voor nu en later

Foto: Gemeente Putten

Als kersvers commissielid (sinds januari 2020) mag ik voor het eerst een column verzorgen. Misschien lijkt het dan wel een beetje heel snel na de benoeming maar er is genoeg gaande om deze eerste column al te vullen.

Ik mag nu lid zijn van de commissie Ruimte en in deze eerste drie maanden van het jaar hebben we het al veel gehad over de woningbouw in Putten en alles wat daarmee samenhangt. Want naast de locatie waar we woningbouw moeten ontwikkelen zijn onder andere ook de woonvisie en de starterslening aan bod gekomen.

De achterliggende tijd ontvangen we steeds meer berichten over de krapte op de woningmarkt en de bijna onmogelijkheid voor starters om aan een woning te komen. En dat is nu toch wat we als doel hebben. Woningen bouwen voor de behoefte die er is in Putten en deze behoefte is groot, met name onder de starters. Het startsein om nu aan de gang te gaan met Putten Zuid is een mooie stap, helaas zullen we nog wel even moeten wachten voordat de eerste woningen opgeleverd worden. Maar niet alleen woningen bouwen maar ook de woonvisie en de starterlening moeten we gebruiken om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten. Bij de woonvisie zullen we goed na moeten denken over de verdeling van sociale huur, sociale koop, betaalbare koop, middeldure koop en dure koop. Het verhogen van de percentages van de goedkopere woningen lijkt toch wel nodig om zo aan de starters de mogelijkheid te geven om te kunnen starten maar ook om ze te stimuleren om na de eerste stap weer verdere stappen te maken zodat de starterswoningen weer beschikbaar komen voor nieuwe starters. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat deze categorie woningen misschien ook wel aantrekkelijk is voor de ouderen die een stapje terug in grootte willen doen, dit zorgt voor nog meer druk op de kleinere woningen.

Mooie uitdagingen voor de komende tijd om invulling te geven aan de behoefte voor nu waarbij we ook door moeten denken naar later.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Reinard de Jong, commissielid voor de SGP. Reageren? Stuur een email [email protected].