‘Dit college blijft ons verrassen met zaken waarover wij niet worden ingelicht’

Foto: Archief

“Dit college blijft ons verrassen met zaken waarover wij niet worden ingelicht. De problematiek rondom het grondwaterverbruik van Bosbad Putten moesten wij vanuit de media vernemen. De raad is in 2016 gevraagd een garantstelling te verlenen voor de financiering van de wildwaterbaan van het Bosbad Putten, maar hierbij is destijds nooit gesproken over het gebruik van grondwater en de mogelijke gevolgen hiervan”, aldus Van Dam van Gemeentebelangen.

Van Dam heeft ter verduidelijking schriftelijke vragen aan het college gesteld omtrent het oppompen van extra grondwater ten behoeve van de wildwaterbaan Bosbad Putten. “Gemeentebelangen las dat er een enorm grote hoeveelheid extra grondwater (22 miljoen liter) nodig is om de nieuwe 120 meter lange wildwaterbaan van het Bosbad in gebruik te kunnen nemen. Het Bosbad vult al jaren de zwembaden met grondwater (jaarlijks 38 miljoen liter water) en voor de extra benodigde 22 miljoen liter heeft het Bosbad een negatief antwoord gekregen van het Waterschap Vallei en Veluwe: de aanvraag is geweigerd. Ook hebben wij uit de media vernomen dat het college haar ambtenaren heeft gelast met een onderzoek. Wij willen graag weten waarom er tijdens het verlenen van de garantiestelling (waar Gemeentebelangen overigens tegen was) in 2016 het onderwerp grondwater niet is besproken en wat tevens de mogelijke consequenties zijn voor de financiële garantstelling van de wildwaterbaan aan het Bosbad.”

Ook wil Gemeentebelangen weten waarom het verbruik van grondwater niet als onderdeel van de beoordeling is meegenomen in de adviesnota’s wat betreft de aanvraag van de financiële garantstelling voor de wildwaterbaan van het Bosbad in 2016. Verder wil de partij van het college horen welke impact de weigering van de aanvraag voor het oppompen van extra grondwater door het Waterschap Vallei en Veluwe heeft voor het Bosbad en wat de financiele risico’s voor de gemeente Putten (garantstelling lening) zijn. “Ook willen we graag antwoord op de vraag of het reëel is te denken dat het huidige grondwater verbruik door het Bosbad verdere discussie zal opleveren en om die reden een extra exploitatierisico met zich mee zal brengen voor het Bosbad”, aldus Van Dam. “Daarnaast zijn we benieuwd of dit college van mening is dat verder onderzoek naar het huidige en toekomstige gebruik van grondwater door het Bosbad belangrijk is ter ondersteuning van een juist waardeoordeel te vormen hoe met grondwateronttrekking om te gaan in de nabije toekomst.”