Column van Kamphuis (Wij Putten): ‘Goed wonen voor iedereen’

Foto: Gemeente Putten

De starter, die willen we graag aan Putten binden. De eikenprocessierups daarentegen liever niet.

Daarom kwam Wij Putten in november 2019 bij de behandeling van de begroting met de motie ‘Beter een koolmees in de tuin’, die het college opriep om te komen tot een nestkasten-adoptieplan. Om die vervelende jeukrups te bestrijden met zijn eigen natuurlijke vijanden. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot 65 procent minder eikenprocessierupsnesten.

Vooruitlopend op het nestkasten-adoptieplan hebben leerlingen van Groevenbeek Putten vorige week al 250 nestkastjes opgehangen. Inwoners van Putten kunnen in maart gratis een nestkastje krijgen bij de gemeente. Meer informatie hierover volgt op een later moment via de communicatiekanalen van de gemeente.

Niet alleen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups hebben een dak boven het hoofd nodig, maar zeker ook onze eigen Puttense starters. Afgelopen donderdag sprak de commissie ruimte in een opiniërende bespreking met elkaar over de woonvisie Putten 2020-2025. Iedereen was het eens: onze grootste uitdaging is om niet alleen voldoende te bouwen, maar ook voldoende te bouwen van het juiste product. Het product dat betaalbaar en daardoor bereikbaar is voor de starter op de woningmarkt.

De twee belangrijkste punten voor Wij Putten waren tijdens deze bespreking dan ook het streefwoningbouwprogramma en de vraag: hoe houden we de goedkope woningen zoveel mogelijk goedkoop?

Wij Putten was dan ook niet blij om te zien dat de categorie van de goedkoopste koop is teruggeschroefd van 20 procent naar 10 procent. En vraagt het college hier nog eens kritisch naar te kijken voordat het de woonvisie ter besluitvorming aanbiedt. De prijsgrens van deze categorie ligt op 210.000 euro. Hier staat voor deze prijs wel een ander, kleiner woningtype, tegenover. Denk aan rug-aan-rug woningen of beneden-bovenwoningen. Het moet een marktconform woonproduct zijn, dus een klein type woning dat bovendien niet uitbreidbaar is. Alleen zo behoud je de woning ook beschikbaar voor de onderkant van de koopmarkt. Bovendien stimuleert het kleine product de doorstroming. Dit vraagstuk blijft wat ons betreft onderbelicht, maar is wel een van de vraagstukken komende periode. Hoe houden we goedkope koopwoningen zo veel mogelijk goedkoop?

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Joyce Kamphuis, raadslid van Wij Putten. Reageren? Stuur een email [email protected].