‘Strand Horst en Strand Nulde blijven het populairst in West-Gelderland’

Foto: Leisurelands

Een dagje strand blijft ongekend populair. Of het nu gaat om zonnen en relaxen op het strand en daarna afkoelen in het water op een zomerse dag of er wandelend of fietsend op uit trekken in een ander jaargetijde: de recreatiegebieden van Leisurelands zijn in 2019 weer veelvuldig bezocht.

De teller staat op ruim 4,7 miljoen strandbezoekers. Alleen het recordjaar 2018 trok, door de extreem warme en lange zomer, meer strandbezoekers (ruim 5,5 miljoen).

Bij de ruim 4,7 miljoen bezoekers zijn uitsluitend dagrecreanten, onder andere strandbezoekers, actieve recreanten zoals wandelaars, duikers, vissers en surfers, en evenementenbezoekers, meegerekend. Op de recreatiegebieden zijn diverse ondernemingen gevestigd met een eigen ingang zoals jachthavens, golfbanen, wellnessresorts en horecagelegenheden. Deze ondernemers zagen hun populariteit stijgen en zij ontvingen ook weer een groot aantal bezoekers: in 2019 bijna 2,2 miljoen bezoekers. Hiermee komt het totaal aantal bezoekers op de recreatiegebieden van Leisurelands in 2019 uit op bijna 7 miljoen.

Het paasweekend van 21 en 22 april zorgde voor een goede start van het nieuwe recreatieseizoen. Daarna was het lang wachten op mooi weer. Begin juni werd het opnieuw warm en werd meteen de eerste tropische dag (30 graden of meer) van 2019 gemeten. In de maand juli werden vele hitterecords gebroken en op sommige dagen werd het meer dan 40 graden. Opvallend genoeg was het op deze dagen overdag relatief rustig, omdat het zelfs in de schaduw te warm was. De zwoele zomeravonden zorgden echter voor drukte van bezoekers die ’s avonds de nodige verkoeling zochten. Eind augustus kende de enige hittegolf van 2019. Daarna was de zomer voorbij, want in september werden er geen zomerse dagen (25 graden of meer) gemeten.

Strand Horst, Strand Nulde, Zandenplas en Zeumeren toppers in West-Gelderland

Deze toppers zijn goed voor ruim 1,1 miljoen bezoekers. Strand Horst en Strand Nulde blijven het populairst in West-Gelderland. Door hun unieke ligging aan de Randmeren en de bedrijvigheid, denk aan het Postillion hotel, de jachthavens, een camping, Pitch&Putt Golfbaan, paintball Fundustry, de Telstar Surfclub, maar ook restaurants als Bellini’s, McDonald’s en WokInn. Zandenplas biedt een rustige bosrijke zwemplas waar zonaanbidders graag vertoeven, maar ook wandelaars, fietsers en ruiters komen hier graag voor “een rondje Zandenplas”. Op mooie dagen is de strandkiosk geopend. Zeumeren heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot het speelstrand van Midden-Nederland: van goed toeven op het terras van het paviljoen aan het water tot shortgolf, waterskiën en wakeboarden en uiteraard het overdekte avonturenparadijs SchatEiland.

Leisure-activiteiten en evenementen

De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich niet alleen door de stranden, zwemplassen en leisure-activiteiten. Ook zijn er het jaar rond veel publieksevenementen, zoals Down the Rabbit Hole, Ground Zero, Dreamfields Festival, Emporium, Strong Viking Obstacle Run, Beachpull, Gelderpop, Mega Piraten Festijn, keramiekmanifestatie ‘Keramisto’, triatlons, nieuwjaarsduiken, beachvolleybaltoernooien en andere (sport)evenementen, die ieder jaar veel bezoekers trekken.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren

Leisurelands exploiteert twintig recreatiegebieden in Gelderland en Noord-Limburg. De recreatiegebieden zijn 365 dagen per jaar open en bieden een breed scala aan leisure-activiteiten. De toegang is gratis, alleen voor het parkeren betaalt de bezoeker parkeergeld. Met deze inkomsten zorgt Leisurelands ervoor dat haar recreatiegebieden en de leefomgeving in de breedste zin van het woord ook op termijn vitaal en aantrekkelijk blijven. Leisurelands wil mensen in beweging krijgen en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dat gebeurt door zelf en met ondernemers verrassende, creatieve initiatieven en innovaties mogelijk te maken.