Starterslening alleen beschikbaar voor eigen inwoners

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Puttense starters op de woningmarkt kunnen binnenkort gebruik maken van een lening. Dat besloot de gemeenteraad gisteravond (donderdag 13 februari) tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wel werd een wijziging, middels het amendement ‘eigen starters eerst’, doorgevoerd. Hierdoor komen startersleningen alleen beschikbaar gesteld voor eigen inwoners.

Koornneef van Gemeentebelangen diende het amendement, mede namens Wij Putten, de SGP en de ChristenUnie, in. Hij gaf aan: “De woningcrisis voor jongeren is enorm. We willen hiermee de jongeren een steuntje in de rug geven en proberen hen voor Putten te behouden. Een starterslening wordt verstrekt met ‘Puttens geld’, waarmee we Puttense starters willen helpen om een woning in Putten te kopen. Daarom willen we aan de verordening starterslening 2020 toegevoegd zien dat deze lening uitsluitend van toepassing is voor aanvragers met een economische en/of maatschappelijke binding aan de gemeente Putten. Daarnaast mag de aanvrager op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 39 jaar.”

Van Meerveld (CDA) geeft aan moeite te hebben met de woorden ‘eigen starters eerst’. “Wij houden erg van vrije vestiging. Putten heeft te weinig woningen en daarnaast zijn we een dure gemeente. Dat is ons probleem.”

Wethouder ’t Jong ziet dat er veel draagvlak is voor het amendement en telt zijn knopen. Toch geeft hij nog aan: “Ik ben blij met het draagvlak voor de starterslening, maar ben het niet helemaal eens met de bindingseisen. Hiermee worden mensen van buiten Putten uitgesloten en dat staat op gespannen voet met Europese regelgeving. Ook het rijksbeleid gaat uit van vrijheid van vestiging.”

Ondanks deze tegenwerpingen besluit de raad unaniem om het amendement ‘eigen starters eerst’ aan te nemen en daarmee werd de wijziging doorgevoerd in het collegevoorstel.