Wethouder Priem neemt afscheid van de gemeenteraad

Foto: A. Westphal-Kreefmeijer

Mooie woorden waren er voor wethouder Priem die gisteravond (donderdag 13 februari) afscheid nam van de gemeenteraad. Priem diende zijn ontslag in, omdat hij van mening is dat hij er niet voldoende in is geslaagd om de belangen van de inwoners van Putten te dienen. Alle fracties spraken hem toe en gaven aan zijn besluit te respecteren.

In zijn afscheidsspeech gaf Priem aan: “De toegesproken warme woorden laten onverlet dat het wel onwerkelijk voelt om vanavond voor het laatst als wethouder het woord tot u te richten. De afgelopen weken was mijn agenda nog boordevol en tot op de dag van vandaag ben ik bezig geweest om mijn dossiers zo goed mogelijk over te dragen. Samen staan wij pal voor de belangen van onze inwoners in het algemeen en die van onze meest kwetsbare inwoners in het bijzonder. Ik vond het een voorrecht om onderdeel van het gemeentebestuur van Putten uit te maken en ben daar dankbaar voor.”

Priem vervolgt: “De gedachte om binnenkort als ambteloos burger door de straten van onze mooie gemeente te wandelen voelt onwerkelijk aan. Het moet allemaal nog indalen, al waren er ook de afgelopen periode al heel wat momenten van reflectie. Ik sta in dit mooie ambt van wethouder onvoldoende in mijn kracht. En als je dat vindt, moet je stoppen. Inwoners hebben recht op een bestuurder die voor de volle honderd procent goed op zijn plek zit. En natuurlijk heb ik al wandelend door de bossen van Putten ook naar oorzaken gezocht en mijzelf veel zaken afgevraagd. Zonder dat als excuus te gebruiken denk ik dat de enorme omvang en de complexiteit van de portefeuille, die ik binnen het college mocht bekleden, bij dit alles een rol heeft gespeeld. Zowel binnen het sociaal domein als op het gebied van duurzaamheid, economie en sport is veel te doen. Het zijn extern georiënteerde thema’s die veel tijd vragen. Het zijn daarbij bepaald geen onderwerpen waarbij je eens even fijn mooi weer kunt spelen als bestuurder. Het gaat om grote belangen.”

“Een bestuurder heeft ruimte en een zekere mate van vrijheid nodig om zijn werk te kunnen doen. Dat vraagt om een gemeenteraad die op hoofdlijnen stuurt, kaders stelt en controleert. Tegelijkertijd heb ik ervaren dat de betrokkenheid vanuit de raad ‘bij individuele gevallen’ en ‘individuele situaties’ de bestuurlijke speelruimte beperken. Ook ervaar ik dat het snel vragen stellen en tegelijkertijd al via de media inhoudelijk reageren, in de Puttense politiek steeds meer en meer zijn intrede doet. Dat is uiteraard volledig aan u en wat in onze maatschappij leeft hoort in deze raadzaal thuis. Tegelijkertijd zitten onze inwoners, volgens mij, niet te wachten op politici en bestuurders die doen alsof Putten gelijk aan Den Haag is. Wees zuinig op elkaar en scherp op de inhoud.”