Gemeenteraad zet zich in om tweede blusvoertuig voor de Puttense brandweer te behouden

Foto: Brandweer Putten

De gemeenteraad wil er alles aan doen om het tweede blusvoertuig voor Brandweer Putten te behouden en gaat hiervoor bezwaar maken tegen het besluit van de regionale brandweer.

Luitjes van Wij Putten diende tijdens de gemeenteraadsvergadering die gisteren (donderdag 13 februari) werd gehouden een motie in. “De brandweer Noord- en Oost-Gelderland heeft een structureel tekort opgebouwd van 6 miljoen euro. Om dat op te lossen heeft het algemeen bestuur van de regionale brandweer besloten om aan alle deelnemende gemeenten een extra bijdrage te vragen en daarnaast moeten blusvoertuigen worden afgestoten. Dat betekent dat we 120.000 euro meer op jaarbasis gaan betalen, maar dat we ook onze tweede auto moeten inleveren. Deze kaalslag moet gestopt worden en daarom willen wij hier bezwaar tegen indienen. Overigens moet ik wel burgemeester Lambooij complimenteren met het feit dat hij, als enige burgemeester, tegen het voorstel van het Algemeen Bestuur van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland heeft gestemd.”

Luitjes vervolgt: “Als gemeente bezwaar aantekenen tegen een dergelijk besluit is dan misschien hartstikke ongebruikelijk, de veiligheid van onze inwoners is wel in het geding. De regionale brandweer handelt louter vanuit financiële motieven.” Met het aantekenen van bezwaar vraagt de gemeenteraad van Putten het Algemeen Bestuur van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland zijn besluit te herroepen. “Wat Wij Putten betreft leggen we het besluit om het tweede blusvoertuig uit Putten weg te halen desnoods voor aan de Raad van State.”

Lambooij reageert: “Juridisch gezien wordt dit een buitengewoon interessante exercitie. Maar daar houd ik wel van. Als nooit iemand bezwaar maakt kom je er zeker niet achter. U wilt duidelijk een statement maken, waarbij u als raad aangeeft dat het u ernst is. Ik ben blij met de tekst van de motie en we gaan uitvinden of dat besluit vatbaar is voor bezwaar en beroep. Om in ieder geval de zes weken termijn niet te laten verstrijken zullen we dan toch het bezwaarschrift moeten indienen. Ik ben daar wel voor in.”

De voltallige gemeenteraad stemde in met de motie en de komende weken wordt duidelijk hoe de regionale brandweer hierop zal reageren.