Triton verslaat naaste belager Proteus

Foto: Triton Putten

De waterpoloërs van Triton hebben zaterdag (8 februari) zichzelf een uitstekende dienst bewezen. Tegen naaste belager en runner-up Proteus werd om elke meter gestreden in een zware, fysieke wedstrijd. De hele wedstrijd stond de thuisploeg aan de goede kant van de score en kon het karwei in de laatste periode geklaard worden. Het werd 9-8.

Vooraf was duidelijk dat tegenstander Proteus (tien wedstrijden op rij ongeslagen) er alles aan zou doen om de thuisploeg niet in haar spel te laten komen. Met veel gehang en getrek, wat helaas te weinig door de scheidsrechters werd opgemerkt, lukte het Triton mondjesmaat door de hechte verdediging te komen. Met een 1-0 voorsprong werd de eerste periode afgesloten (doelpunt Geelco Koetsier).

In de tweede periode eenzelfde spelbeeld. Proteus verdedigde en Triton probeerde een gaatje te vinden. Vaak werd de bal te snel verloren en kon Proteus daarvan profiteren. Met doelpunten van Stefan Boers, Mark Jonker en Antoine Sanders werd met 4-3 aan de derde periode begonnen.

Daarin lukte het eindelijk een gaatje in de stand te vinden, iets wat het verdere verloop van de wedstrijd in het voordeel van Triton was. Proteus kon telkens aanhaken maar dan was het vervolgens de thuisploeg die de marge weer op 2 zette. Proteus kon nogmaals de stand verkleinen en met 6-5 werd de beslissende periode ingegaan. Doelpunten in deze periode waren van Erik Westerbroek (2x).

In de laatste periode kwamen beide partijen niet meer toe aan het uitspelen van georganiseerde aanvallen. Triton probeerde het wel, maar was niet bij machte de tegenstander onder druk te zetten. Proteus was daarentegen erg afhankelijk van één speler en kon daardoor weinig schade aanrichten. Routinier Egbert van Essen nam in deze fase zijn ploeg op sleeptouw. Met een prachtige boogbal zette Van Essen de marge weer op twee. Weer kon Proteus terugkomen maar waren het Westerbroek en Koetsier die een combinatie prachtig afrondden. Daarna was het weer een boogbal van Van Essen die op 1,5 halve minuut voor het eindsignaal de stand naar 9-7 tilde. Proteus spartelde nog wat en kon toch weer wat terug doen. Echter, Triton speelde de laatste seconden professioneel uit en zo kon er voor de veertiende keer op rij 3 punten worden bijgeschreven op het totaal.

Met een rustperiode van twee weken breekt daarna de laatste cruciale fase van de competitie. Met deze winst staat de ploeg van Gerard Wiltvank intussen 11 punten voor op de nummer twee van de ranglijst DWK, dit met nog zeven wedstrijden op het programma.