Bewoners van Husselsesteeg en Putterbrink maken zich grote zorgen over bebouwing van dit gebied

Foto: Els van Ginkel

Bewoners van de Husselsesteeg en Putten-Zuid hebben vlak voor de kerstdagen een brief van wethouder Koekkoek ontvangen met de mededeling dat deze gebieden in beeld zijn als toekomstige woningbouwlocaties.

Buurtbewoners van de Husselsesteeg en de Putterbrink maken zich grote zorgen over de bebouwing in dit gebied “Putten heeft huizen nodig, maar spaar dit stukje oud Putten en bouw niet op deze locatie”, aldus buurtbewoner Els van Ginkel. “Hier zijn nog de bijzondere kenmerken van de Veluwe te vinden. Aan de rand van de woongebieden is dit nog een prachtig bio divers landschap. Het is een prachtig wandel, park, natuur en recreatiegebied dat behouden moet worden. Dit stuk biedt alles. Veel wandelaars en bewoners uit het dorp weten dit stukje natuurgebied goed te vinden en maken hier veelvuldig gebruik van. Waar moet men dan heen, als dit eeuwenoude stukje natuur volgebouwd wordt. Dit mag Putten niet verliezen. Er leven hier ook nog zoveel reeën, dassen, vossen en uilen.”

Van Ginkel vervolgt: “Veel omwonenden zijn het hier niet mee eens en zijn bang dat alles volgebouwd gaat worden. Heel veel mensen uit het dorp, maar ook uit Bijsteren en Husselerveld wandelen in dit gebied en vinden het heel erg als dit gaat verdwijnen. Waar moeten ze dan hun frisse neus halen. Mensen die vanaf het station komen, lopen dit prachtige stuk natuur in, langs het klompen pad en komen dan pas in het dorp. Op deze plek honderdtwintig huizen bouwen is waarschijnlijk het begin van een hele grote woonwijk. Het eeuwenoude landschap rondom de Husselsesteeg met haar cultuurhistorische waarde zal dan ten einde zijn.”

Van Ginkel vervolgt: “We begrijpen best dat er woningen nodig zijn, maar waarom juist hier. Voor Putten Zuid staan tweehonderdvijftig gepland, maar hoe fijn zou het zijn als ze er daar driehonderdvijftig neer kunnen zetten. Bij Putten Zuid is er ruimte voor zeker twaalfhonderd woningen.  Het zal een nieuwe mooie woonwijk kunnen worden. Jarenlang kan de gemeente daar doorbouwen. Dat zou zoveel beter zijn dan hier en daar bio diverse landschappen te bebouwen. Natuurlijk is niemand blij als er in hun buurt woningen gebouwd worden. Ook de bewoners van Putten Zuid niet. Maar het is nodig. Wellicht is het een goed idee om een vakantiepark op te knappen. Daar kunnen veel mensen, volgens mij, prachtig wonen.”

De bewoners hebben na de ontvangst van de brief direct contact gezocht met de gemeente, maar dat lukte niet zo goed tijdens het kerstreces. “Na enig speurwerk kwamen we erachter dat de gemeente deze agrarisch grond op 17 december 2019 al heeft aangekocht. Het betreft het stukje grond Putterbrink en Husselsesteeg.

Tijdens de raadsvergadering, die op donderdag 13 februari wordt gehouden, zal het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad vragen om een budget beschikbaar te stellen om de planontwikkeling op te kunnen starten.