Het is belangrijk om de processierupsen zoveel mogelijk te vermijden

Foto: Gemeente Putten

In Putten komt de eikenprocessierups voor. Elke eikenprocessierups heeft wel honderdduizend tot 1 miljoen haren. Deze haren kunnen makkelijk de huid, ogen en de luchtwegen binnendringen. Nadat iemand in contact is geweest met deze ‘brandharen’ kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de rups zoveel mogelijk te vermijden.

Door Gemeente Putten

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die van mei tot en met augustus op eikenbomen voorkomt. De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. Deze nesten bevinden zich aan de zonnige zuidkant van eikenstammen. De nesten zijn te herkennen aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten.

De afgelopen jaren heeft de eikenprocessierups soms overlast bij mensen veroorzaakt. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen namelijk klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Op plaatsen waar niet veel mensen komen, levert de eikenprocessierups weinig problemen op. De problemen ontstaan vooral bij woningen, bedrijven met vee, intensieve fietsroutes en recreatiegebieden. Om de overlast van de rups in de zomer te beperken, moet er op tijd worden ingegrepen, namelijk voordat de rupsen brandharen krijgen.

Vanaf eind april tot en met mei worden diverse eiken in Putten bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel, daarna zal voor een aantal bomen in mei nog een tweede bespuiting plaatsvinden. In Putten worden de meeste eiken niet bespoten. Alleen de eiken waarin de afgelopen jaren vaker eikenprocessierupsen zijn aangetroffen worden bespoten of als de eiken op plekken staan waar het gevaar voor de volksgezondheid groot is. Het biologische bestrijdingsmiddel Xentari is niet schadelijk voor de gezondheid. Dit preparaat is alleen schadelijk voor rupsen en ongevaarlijk voor mensen. Het wordt op het eikenblad gespoten en wanneer de rups er van eet, gaat hij dood.

Het juiste spuitmoment is afhankelijk van een aantal factoren: de temperatuur, bladontwikkeling van de eikenbomen en de ontwikkeling van de rups. De werkzaamheden kunnen overdag, ’s avonds en ’s nachts plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat er nog preciezer gewerkt kan worden en het resultaat beter is. Als na de behandeling met het bestrijdingsmiddel de rups toch in een boom komt, dan laten wij de rupsen met speciale stofzuigers wegzuigen.

Blijf uit de buurt van aangetaste bomen (eiken). Deze zijn te herkennen aan kaalgevreten bladeren en nesten van dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Zorg bij een wandeling voor goede kleding die de hals, armen en benen bedekt. Ga niet in de buurt van een aangetaste boom (eik) op de grond zitten.

Bij contact met de brandharen van de rups kunnen symptomen ontstaan als huiduitslag, jeuk, rode ogen en zwellingen. In zeldzame gevallen ook braken, duizeligheid en koorts. Ga na aanraking niet krabben of wrijven, maar spoel het af met water. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Help de gemeente bij de bestrijding van de rups door bij het zien van de eikenprocessierupsen dit door te geven via het Meldpunt van de gemeente Putten, via telefoonnummer (0341) 359 686 of via www.verbeterdebuurt.nl. De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen. Wanneer inwoners rupsen in de eigen tuin aantreffen kan dit, op eigen kosten, worden bestreden door onder andere Seko Boomverzorging, telefoonnummer (0572) 360 557 of Pius Floris, telefoonnummer (0318) 555 017.

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op de website www.natuurkalender.nl.