SGP op werkbezoek bij loonbedrijf Mulder; Kringlooplandbouw in de praktijk

Foto: SGP Putten

De SGP-fractie was afgelopen zaterdag op bezoek bij loonbedrijf Mulder aan de Volenbekerweg. Dit in verband met het verzoek van Mulder dat bij de gemeente ligt om de vergunning/bestemming te wijzigen van mestvergister naar mestverwerking.

door: Bernhard Baan

De biovergister heeft onder de vorige eigenaar slechts enkele jaren gedraaid en een blauwe maandag Bosbad Putten verwarmd. Mulder wil de mestvergister niet meer in gebruik nemen, want dat kan, volgens Mulder, alleen maar als het dik wordt gesubsidieerd. “En dat wil ik helemaal niet.”

De bevlogen ondernemer heeft wel andere ideeën om het mestoverschot te lijf te gaan. “We moeten een waardevol product van mest maken en dat begint met het scheiden van de mest in een dikke en een dunne fractie. Dat doe ik nu al met een mobiele mestscheider bij de boeren zelf. De dunne fractie (met weinig mineralen) blijft meestal bij de boer en de dikke fractie wordt afgevoerd. Dat scheelt enorm veel transport.”

Aan de Volenbekerweg 4 wil Mulder ook gaan mestscheiden. “De dikke fractie wil ik exporteren en daar is een extra behandeling voor nodig. Vooral vanuit Frankrijk is er veel vraag naar. Voor het bemesten van wijngaarden.” Mulder liet de SGP zien dat dit allemaal kan in de bestaande stallen aan de Volenbekerweg. De huidige vergister kan gebruikt worden voor opslag.

Maar uiteindelijk wil Mulder nog een stap extra doen. Technisch is het al mogelijk om van mest een mineralenconcentraat te maken dat kunstmest kan vervangen. Mulder geeft aan: “Het is toch absurd dat boeren zich scheel betalen aan het afvoeren van de mest en tegelijkertijd tonnen kunstmest aankopen. Ik wil er naar toe dat ik de mest in geconcentreerde vorm terug lever aan de boer. Precies zoals minister Schouten van landbouw wil, namelijk de kringloop dicht houden. Dat is veel duurzamer en efficiënter.”

Bij de behandeling van dit onderwerp in de commissie ruimte heeft de SGP aangegeven in beginsel positief te zijn over dit initiatief.