Wij Putten, de ChristenUnie en de SGP slaan de handen opnieuw ineen

Wij Putten, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord bereikt over een nieuw college in Putten en het te voeren beleid voor de komende vier jaar. Maandagavond hebben de partijen het coalitieakkoord, in de trouwzaal van het gemeentehuis, ondertekend.

“Wij Putten, de ChristenUnie en de SGP slaan de handen opnieuw ineen. We vermelden in het akkoord de grote vraagstukken die op ons afkomen. We bouwen verder aan de toekomst van Putten. Dat doen we niet alleen, maar met iedereen die mee wil bouwen”, aldus formateur Herman Luitjes.

De coalitie gaat door met het bouwen van woningen, met extra aandacht voor jongeren, ouderen, spoedzoekers, mensen die begeleid wonen en statushouders. De coalitie vindt de veranderende vraag naar wonen en woonvormen een belangrijk onderwerp. Er wordt hierbij gedacht aan groepswonen, tiny houses en tijdelijke woonvormen. Door gesprekken met inwoners en initiatieven te omarmen en mogelijk te maken hoopt de coalitie hiermee verder te komen.

Wat de zorg betreft wil de coalitie dat iedereen die zorg nodig heeft ook de juiste zorg krijgt en een laagdrempelige toegang tot de zorg. ‘Het is nu tijd om de zorg door te ontwikkelen, waarbij ook oog is voor preventie. Ook eenzaamheid en de integratie van nieuwkomers komt bij deze coalitie aan bod. “We willen dat iedereen die in Putten woont onderdeel uitmaakt van onze samenleving, iedereen telt mee”, aldus Luitjes.

De coalitie wil de komende jaren een bijdrage leveren aan de reductie van CO2 en gasloos bouwen is een gegeven. Gasloos en nu-op-de-meter is de opdracht voor het nieuwe bouwen in Putten. De landelijke streefnorm voor restafval is dertig kilo per inwoner per jaar. Om dat te bereiken wil de coalitie in 2022 het dit al teruggebracht hebben naar 45 kilo per inwoner per jaar. Dat wil ze doen door de inwoners te informeren over afvalscheiding en feedback te geven op hun eigen gedrag.

Het centrum wordt de komende jaren daadwerkelijk aangepakt. Het wordt toegankelijk gemaakt voor iedereen. Leegstand wordt ontmoedigd. De eigenaren van vervallen panden worden aangepakt en het beleid van de gemeente is gericht op meer horecapleintjes en het centrum moet autoluw worden gemaakt. De inwoners worden meer betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijke taken. Hiervoor wordt geld vrijgemaakt.

Verder zijn de drie partijen overeen gekomen dat de zondagsrust de komende vier jaar niet wordt aangetast, het vloekverbod blijft opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en het ambtsgebed wordt in ere gehouden.

Als wethouders hebben de partijen Roelof Koekkoek (Wij Putten), Gerben Priem (ChristenUnie) en Nico Gerritsen (SGP) voorgedragen. De installatie van het nieuwe college staat op de agenda voor donderdag 17 mei.