‘Putten is echt toe aan verandering, maar informateur toont geen lef’

Foto: Redactie

Volgens informateur Herman Luitjes van Wij Putten hebben de coalitiepartijen in de verkennende gesprekken, die na de gemeenteraadsverkiezingen zijn gevoerd met alle partijen, aangegeven dat voortzetting van de huidige coalitie hun eerste voorkeur heeft. Nu wordt als eerste mogelijkheid onderzocht of Wij Putten, de ChristenUnie en de SGP wederom een stabiel college kunnen vormen, dat kan rekenen op voldoende draagvlak in de gemeenteraad van Putten.

Fractievoorzitter van het CDA, Reinie van Schoor, reageert: “Putten is echt toe aan verandering. Deze coalitie en dit college heeft de afgelopen jaren te weinig daadkracht getoond en dat gaat de komende vier jaar dus niet veranderen. Na acht jaar dezelfde coalitie is het gezond om te veranderen. Uiteraard had ik niet anders verwacht, maar wel op meer wijsheid gehoopt. Ik ben erg teleurgesteld in Herman Luitjes. Hij kiest met het doorgaan van het oude college en de oude coalitie de weg van de minste weerstand. Hiermee wordt totaal geen lef getoond. Luitjes kiest hiermee veilig en ik had hem anders ingeschat. Dit college is erg georiënteerd op wetten en regels, maar luistert totaal niet naar de inwoners. Ik vind het overigens ook bijzonder dat de informateur van Wij Putten komt. Zoals in de meeste gemeenten gebeurd had hier ook een onafhankelijke informateur aangesteld moeten worden. Een onafhankelijk informateur heeft meestal wel de lef om te veranderen, om dingen anders aan te pakken.”

Van Schoor vervolgt: “Er zijn de afgelopen jaren veel dingen gebeurt waar je vraagtekens bij kunt zetten. Ik heb de laatste tijd veel sportverenigingen bezocht en iedereen liet hetzelfde geluid horen. De verenigingen zijn tegen een open sportpark en wat gebeurt er. Putten gaat toch voor een open sportpark. Juist omdat sportverenigingen drijven op vrijwilligers vind ik het niet verstandig dit erdoorheen te drukken. Ik ben zeer ontevreden over het feit dat het college niet luistert naar andere meningen. Volksvertegenwoordigers moeten meer doen dan alleen maar regels maken. Luisteren naar de inwoners is het allerbelangrijkste.”

Volgens Van Schoor volgt er nu een periode van zwijgen en dan wordt het coalitieakkoord gepresenteerd. “Waarschijnlijk is het een volledig dichtgetimmerd akkoord en is er de komende vier jaar geen ruimte voor andere inbreng.”