‘Kerstgroepen’ als tijdelijke expositie bij De Tien Malen

Foto: Eigen foto

Historisch Museum De Tien Malen wordt in december in kerstsfeer gebracht. Van 16 tot en met 30 december gaat de tijdelijke expositie over kerstgroepen. Het thema van deze tijdelijke expositie is dan ook ‘Kerstgroepen van alle tijden, van alle plaatsen’. Daarnaast wordt het museum verder in kerstsfeer gebracht en voor de kinderen worden er diverse activiteiten gehouden.

De expositie is ingericht door de familie Hilbers uit Putten die een honderdtal kerstgroepen beschikbaar heeft gesteld. Deze familie heeft een fascinatie voor kerstgroepen en is deze gaan verzamelen. “Bij ons begon het ooit met een lezing over postzegels waarop kerstgroepen van over de hele wereld afgebeeld zijn. Tijdens die lezing bleek dat mensen van alle tijden en van alle plaatsen het kerstverhaal verbeeld hebben en dat dit al vele jaren op bijzondere postzegels verschijnt. Meestal hebben deze mensen het verhaal naar hun eigen cultuur en traditie verbeeld. Juist dit gegeven vinden wij een bijzonder en fascinerend fenomeen. Iedereen hoort hetzelfde verhaal en raakt er enthousiast door”, aldus Hilbers.

“Van hieruit zijn er talloze kerstgroepen gemaakt met het kind Jezus in vele vormen en kleuren, evenals een bijpassende Maria en Jozef. Vaak zijn er ook herders, wijzen, de os en de ezel en schapen bij aanwezig, dikwijls aangepast aan plaatselijk gebruiken of de omgeving. Ook in het gebruikte materiaal is de herkomst af te lezen. Enige tijd na deze lezing was er een kerststal nodig voor het kerstfeest van de kinderkerk. Opa maakte een mooie stal, die tegenwoordig bewoond is door een zelfgemaakte kerstgroep van zoutdeeg. Met deze kerstgroep en kerststal is het verzamelen voor ons – nu achttien jaar geleden – definitief begonnen. Wij hopen dat ook bezoeker van het museum door deze fascinatie en door het Kerstevangelie geraakt zult worden.

Historisch Museum De Tien Malen is te vinden aan de Garderenseweg 97 in Putten en de openingstijden zijn zaterdag 16, woensdag 20, donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23, woensdag 27, donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december van 13.30-16.30 uur. De entreeprijs bedraagt 3.00 euro voor volwassenen, kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 1.50 euro per persoon. Mensen die in het bezit zijn van een museumkaart of PHG deelnemer zijn mogen gratis naar binnen. Kijk voor meer informatie op de website van het museum www.detienmalen.nl