De Mariahoeve weer open voor publiek

Foto: Eigen foto

Dankzij de versoepeling van de corona-maatregelen is museumboerderij De Mariahoeve in Putten vanaf woensdag 3 juni weer te bezoeken. Natuurlijk wel met inachtneming van het coronaprotocol dat is opgesteld op basis van de adviezen van het RIVM.

De vrijwilligers staan te popelen om met groot enthousiasme het verhaal van deze boerderij en haar vroegere bewoners te vertellen. De Mariahoeve is een unieke museumboerderij die een prachtig inkijkje geeft in het sobere leven van de drie gezusters Van den Brink en hun broer. Zij waren wars van moderniteiten en tevreden met een leven waarin een indrukwekkende zuinigheid de boventoon voerde. Hun werkwijze was, zonder dat ze het zelf beseften, een voorloper van de huidige kringlooplandbouw. Van hun levenswijze kunnen we nu veel leren.

Naast een blik op het interieur van deze boerderij, is ook de ‘hof’, ofwel de moestuin van De Mariahoeve, het bekijken waard. En de kelder met daarin de gevulde weckflessen met groenten, door de zussen zelf nog geweckt. Of de stallen waar de varkens, de koeien en het paard gehuisvest waren. Maar bovenal is het verhaal van hoe de gezusters in het leven stonden zo uniek aan de Mariahoeve. Hoe ze omgingen met hun buren. Hoe ze zondags naar de kerk gingen. Het toiletgebruik. Hoe ze gasten ontvingen. Het zijn allemaal prachtige verhalen die onze gidsen graag zouden vertellen aan de bezoekers.

Door de coronamaatregelen is het helaas niet meer mogelijk dat een gids met een groep bezoekers door de boerderij loopt. Voorlopig mogen de bezoekers nu zelf met een uitgebreide handleiding de wetenswaardigheden ontdekken tijdens hun rondgang. Wel is er buiten het museum, waar iets meer ruimte is om mensen op gepaste afstand te woord te staan, een gids aanwezig die graag vragen beantwoordt en altijd nog wel wat verhalen kan vertellen.

De Mariahoeve is op woensdag en zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Door de RIVM-eisen is het echter verplicht gesteld om van tevoren te reserveren. Dat geldt ook voor wie binnen in het bijbehorende theehuis komt genieten van een kopje koffie met gebak of een lunch. Voor degene die alleen op het schitterende terras iets wil gebruiken, geldt die reserveringsverplichting niet.

Een bezoek aan De Mariahoeve biedt voor elke leeftijd een unieke ervaring. Maar los daarvan is ook het steunen van het museum, dat door de huidige crisis in financieel zwaar weer is beland, een goed argument om langs te gaan bij de boerderij aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. Reserveren kan telefonisch via 06-30234032, of schriftelijk via e-mail [email protected]. Op dezelfde wijze kunnen belangstellenden zich ook melden als begunstiger van dit unieke stukje Putten.

Reacties