Werkzaamheden bij de Henslare

Foto: Redactie

Bij de Henslare die op 21 december nog feestelijk werd geopend starten maandag 5 maart 2018 diverse werkzaamheden.

Het gaat daarbij onder andere om het aanbrengen van bewegwijzering, het afwerken van de sloten, het aanpassen van kabels en leidingen en het kappen en herplanten van bomen. Om veilig te kunnen werken, wordt op sommige wegvakken een van de twee rijbanen afwisselend afgesloten. Verkeersregelaars leiden het verkeer dan over het andere wegvak. De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 9 maart. Vanwege de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden korter of langer duren.

Door de aanleg van de Henslare wordt een boomsingel (houtwal) onderbroken. Deze boomsingel maakt deel uit van een vliegroute van diverse soorten vleermuizen. In overleg met de provincie is afgesproken dat zeven eiken en een berk uit de boomsingel gekapt mogen worden. In plaats hiervan worden zes eikenbomen Quercus Robur geplant. Deze bomen hebben een stamomtrek van 70 tot 80 centimeter op 1,3 meter hoogte en een kroondiameter van minimaal vijf meter. Om de onderlinge afstand van de kruinen zo klein mogelijk te maken, worden de bomen in de drie tussenbermen geplant. Hierdoor is er nauwelijks een belemmering voor de vliegroute van de vleermuis. De werkzaamheden worden in de wintermaanden uitgevoerd. Dit is de minst kwetsbare periode voor wijzigingen in een vliegroute voor vleermuizen. De vleermuizen zijn in deze periode in winterslaap.

Het aanplanten van de overige bomen en heesters langs de Henslare staat gepland voor maart/april 2018. Binnenkort wordt gestart met het omleggen van het Broeksteegje. In maart/april 2018 zal het Broeksteegje naar verwachting worden geasfalteerd. De aansluiting met de Stenenkamerseweg, de rotonde Henslare/Stationsstraat en een deel van de Stationsstraat worden dan ook van een laatste asfaltlaag voorzien.